Virüsleri öldüren bitkiler ve besinler!
Koronavirüs Türkiye'de ortaya çıktı. Sağlık Bakanı Koca koronavirüs testi pozitif çıkan hastanın Avrupa'dan geldiğini ve karantinaya alındığını söyledi. Ölümcül virüslerin ve şiddetli gribal enfeksiyonların artış gösterdiği şu günlerde hangi besinlerle vücudumuzu virüslere karşı muhafaza edebilir ve bağışıklığımızı güçlendirebiliriz? Sizler için derledik…
Bağışıklık sistemi, vücudu hastalıklara karşı koruyan, patojen (bakteri, virüs vb.) ve tümör hücrelerini tanıyıp onları yok eden işleyişlerin tümüdür. Bağışıklık sisteminin desteklenmesi ve güçlendirilmesi, hastalıklara karşı direnç kazanmak ve soğuk algınlığı, grip ve kanserden etkilenme olasılığını azaltmak için en önemli noktadır. Tekrarlayan ya da kronik enfeksiyonlar sadece bağışıklık sisteminin zayıfladığı durumlarda ortaya çıkar. Zayıf bir bağışıklık sistemi enfeksiyona yol açar, enfeksiyon bağışıklık sisteminde hasara neden olur ve bu da vücut direncini daha da zayıflatır. Düşük bağışıklık işlevinin en yaygın nedeni besin yetersizlikleridir.
HÜCRE YAPISININ BOZULMASINI ÖNLEYİCİ: ZENCEFİL
Köri baharatının bir parçasıdır. Zencefilgiller familyasındandır ve Hint safranı olarak da bilinir. Zerdeçalın temel etken maddesi kurkumin; curcuma longa bitkisinin köklerinin kurutulması ve toz haline getirilmesiyle elde edilir.Zerdeçal etken maddesi curcuminin etkisi üzerine oldukça fazla bilimsel araştırma yapılmıştır. Kanserden koruyucu, karaciğer koruyucu, antioksidan, hücre yapısının bozulmasını önleyici ve kan kolesterol seviyelerini düşürücü özellikleri araştırmalar sonucunda da ispatlanmıştır.
LADEN BİTKİSİ
Ülser tedavisi, iltihap giderici, ağrı kesici, kan şekerini düşürücü ve virüs öldürücü. Şimdilerde pembe çiçekli laden (Cistus incanus) bitkisi popüler. İçindeki polimerik polifenoller virüsün çoğalmasını, bakterilerin gelişimini engelliyor.
MÜRVER
Üzerinde çeşitli araştırmalar yürütülen bitkilerden biri. Bitkinin yapraklarının ülser tedavisi, iltihap giderici, ağrı kesici, yara iyileştirici etkileri konusunda bilimsel araştırmalar yapıldığı bilinmektedir. Mürver meyvelerindeki antosiyanin tipi bileşikler yine son yıllarda inflüenza virüsüne karşı etkisiyle popülerliğini arttırmıştır.