Türkiye otonom araçlarda zirveye yükseliyor

İnsansız hava araçlarına ihtiyaç hem sivil hem askeri alanda gün geçtikçe artıyor. İsrail’in Türkiye’ye heronlarını vermeyerek başlayan iha serüveni çok yakın zaman içerisinde tanıtılan taarruz yerli Bayraktar Akıncı Army Technology’nin hazırladığı listede yer alan TUSAŞ ANKA taarruz ihamızı ve Global Fire Power listesinde yer alan en iyi savaşçı ihaları sizler için derledik…

AMERİKAN PREDATOR C AVENGER

Soğuk savaş sırasında, ABD’nin U-2 uçağı Ruslar tarafından düşürülünce, CIA ve hava kuvvetleri insansız hava araçlarına yöneldi. İsrail Hava Kuvvetleri’nde tasarımcı olan A. Karem, ABD’ye göç edip İHA üretmeye başlamıştı. CIA, ondan “Amber” adlı hava araçları aldı. Amber gürültü çıkardığı için CIA sessiz bir motor isteyince “Predator” ismini verdikleri ihayı geliştirdi. Predator iha serileri Arnavutluk, Yugoslavya, Afganistan ve Irak gibi ülkelerde Amerikan ordusu tarafından kullanıldı. 50 bin fit irtifada görev yapabilme kapasitesi ve havada 20 saat kalma süresi 3 tona yakın ağırlık taşıyabilme kapasitesine sahip olmasıyla bilinen Predator 2009 yılından beri Amerikan Hava Kuvvetlerinde görev gerçekleştirmektedir.

111

HERON (MACHATZ-1)

İsrail Havacılık Endüstrisi tarafından yapılan ilk uçuşunu 1994 yılında gerçekleştiren Heron 35 bin fit irtifaya 350 km menzile sahip olmasıyla bilinmektedir. Türk Hava Kuvvetlerinin terörle mücadelesi için İsrail’den istenen Heronlar her ne kadar bize verilse de kısa süre içerisinde arıza yapmış tamir için İsrail’e gönderilmiş olup bize bir daha geri dönmemiştir. Bu olayla da kumandasını Türk Hava Kuvvetlerine vermediği ortaya çıkmıştır. Hindistan ve Brezilya Hava Kuvvetlerinin envanterinde olduğu bilinmektedir.

211

GA-ASI MQ-9B SKYGUARDIAN

General Atomics prototipini tamamladığı Skyguardian insansız hava aracını Mart 2020’de ilk kez uçurdu. Ülke olarak ilk tercihini İngiliz Kraliyet Hava Donanmasından yapan Skyguardian Avustralya Savunma Kuvvetleri ve Belçika Silahlı Kuvvetleri tarafından da tercih edildi. MQ-9B, yıldırımdan korunma ve buz çözme sistemi ile tüm hava koşullarında görevini icra edebilmesi onu özel kılan özellikleri arasında yer alıyor .

PREDATOR B (MQ-9 REAPER)

Yine General Atomics tarafından geliştirilen MQ-9 Reaper 482 km hıza 1.8 ton faydalı yük kapasitesine ve 27 saat havada kalış süresiyle tanınan MQ-9 Reaper başta ABD, Fransa, İspanya, İngiltere Hava Kuvvetleri ve NASA tarafından kullanılıyor.

411