Türkiye ne kadar ülkeye yardım gönderdi?

Koronavirüs salgınının başlamasıyla birlikte Türkiye, tıbbi malzeme bulmakta zorluk çeken çok sayıda ülkeye, içinde koruyucu ekipmanların bulunduğu yardım malzemeleri gönderdi. Peki Türkiye hangi ülkelere yardım gönderdi? Bu yardımların Türkiye'nin dış politikasındaki yeri ne?

İlk kez Çin’in Wuhan kentinde görülen ve küresel bir salgına dönüşen Covid-19 virüsü şu ana dek 3 milyonu aşkın kişiye bulaştı. Damlacıklar yoluyla bulaşan ve akciğerlere yerleşen yeni tip koronavirüsten hayatını kaybedenlerin sayısı ise 300 bine dayandı. Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ)  pandemi olarak nitelendirdiği salgın, birçok gelişmiş ülkenin sağlık sistemlerinin aslında ne kadar zayıf olduğunu sözler önüne serdi.

İngiltere’de hemşireler kendilerini çöp poşetleri ile korumaya çalışırken Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İspanya ve İtalya’da sağlık ekipmanlarının yetersizliği ortaya çıktı. Bu süreçte koronavirüsle etkili bir şekilde mücadele eden ülkeler arasında yer alan Türkiye ise, birçok Avrupa ülkesi başta olmak üzere ABD, İngiltere ve Çin gibi büyük ekonomilere yardım malzemeleri gönderdi.

100’DEN FAZLA ÜLKE TÜRKİYE’DEN YARDIM İSTEDİ

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, 18 Nisan'da yaptığı bir açıklamasında 116 ülkenin Türkiye'den yardım talebinde bulunduğunu ve bunların 44'üne yardım gönderildiğini söyledi. Ancak Çavuşoğlu’nunbu açıklamasının ardından, yardım talepleri gibi yardımına koşulan ülkelerin sayısı da arttı. Türkiye’nin tıbbı malzeme yardımında bulunduğu ilk ülke Çin olmuştu. Ardından virüsün Avrupa’ya sıçramasıyla, İtalya ve İspanya'ya birer askeri uçakla sağlık ekipmanı gönderildi.

Avrupa Birliği (AB) ile çalkantılı bir ayrılık süreci yaşayan Birleşik Krallık’ta virüsle mücadele edemeyen ülkelerin başında geliyor. Türkiye'nin İngiltere’ye ilk yardımı10 Nisan'da ulaştı. Ardından İspanya gibi İngiltere’de Türkiye’den ürün aldı. Türkiye son olarak dün de bir diğer NATO müttefiki ABD'ye bir askeri uçakla yardım malzemesi gönderdi. ABD Ankara Büyükelçisi David Satterfield 28 Nisan'da yaptığı açıklamada, "ABD hükümeti adına, NATO müttefikimiz Türkiye'ye bugün gerçekleşen cömert medikal ekipman ve diğer elzem malzemelere ilişkin bağış için teşekkür ediyorum" dedi.

Türkiye Balkanlar'da da; Sırbistan, Kosova, Bosna Hersek, Karadağ, Kuzey Makedonya  ve Bulgaristan'a gibi ülkelere yardımda bulunurken doğuda da, başta İran olmak üzere Irak, Gürcistan ve Azerbaycan'a yardım etti. Bu ülkelerin dışında Kolombiya, Afganistan  ve Pakistan gibi çok sayıda ülkeye daha koruyucu ekipman gönderildi.

‘ÜMİTSİZLİĞİN ARDINDA NİCE ÜMİTLER VAR’

Türkiye'nin gönderdiği tıbbi malzemelerin içeriği ve miktarı ülkeden ülkeye değişiyor. Genellikle içlerinde N95 maske, cerrahi maske, tulum, koruyucu gözlük ve siperlik gibi koruyucu malzemeler ve test kitleri yer alıyor. Ayrıca gönderilen yardım paketlerinin üzerinde Mevlana'nın "Ümitsizliğin ardında nice ümitler var. Karanlığın ardında nice güneşler var" sözü ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı yazısı yer alıyor.

SALGIN SONRASI İLİŞKİLERİN ZEMİNİ HAZIRLANIYOR

Uzmanlara göre, koronavirüs salgınını başarılı şekilde yönetmeyi başaran ülkeler bundan sonraki süreçte ön sıralarda yer alacak. Bu bağlamda bir değerlendirme yapmak gerekirse; Türkiye'nin de bu yardımlarının ana sebebi cömertlik olmakla birlikte elbette ki, salgın sonrasında oluşacak yeni ticari ilişkiler ile yakından ilgili.

Aynı zamanda Türkiye binlerce insanın canını alan bu salgınla mücadele ederken, komşularına ve Avrupa dahil olmak üzere diğer toplumlara yardımcı olabilecek kadar hazırlıklı ve güçlü olduğuna dair bir imaj çiziyor.

Paris Siyasal Bilimler Enstitüsü'nden Türk Diplomasisi uzmanı Jana Jabbour, Türkiye’nin yardım politikasını "Türkiye hasta durumuna düşen Avrupa Birliği ülkelerine yardım sağlayabilecek güçlü bir ülke olduğunu göstermeye çalışıyor" diyerek yorumluyor.  Galatasaray Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ali Faik Demir'e göre ise, "Tarihsel bağlamda, geçmişten beri Türkiye'nin Osmanlı'dan devraldığı, kriz ve zor zamanlarda insanlara el uzatma alışkanlığı var.’’