Türkiye-Libya anlaşmasının tescillenmesi ne anlama geliyor?
Birleşmiş Milletler (BM), dün akşam saatlerinde Türkiye ile Libya arasında yapılan 'Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılması' konusundaki anlaşmayı tescil ettiklerini dünya kamuoyuna duyurdu. Peki bu anlaşmanın tescillenmesi ne anlama geliyor?
Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yayımlanan tescil belgesine göre, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Türkiye ve Libya arasında imzalanan uluslararası anlaşmayı 30 Eylül'de BM Şartı'nın 102'nci maddesi gereği onayladı.
Türkiye ile Libya Hükümeti, 27 Kasım'da "Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası" ile iki ülkenin uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarının muhafazasını hedefleyen "Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası imzalamış ve anlaşmayı tescil edilmesi için BM'ye göndermişti.
‘‘HAKLARIMIZI KORUMAYA DEVAM EDECEĞİZ’’
Konuyla ilgili Twitter hesabından bir paylaşım yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Libya ile yaptığımız deniz sınırı anlaşması Birleşmiş Milletler tarafından tescil edildi. Uluslararası hukuk çerçevesinde milletimizin haklarını korumaya kararlılıkla devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.
BAKANLIKTAN AÇIKLAMA GELDİ
MSB: Türkiye ve Libya arasında deniz yetki alanlarını belirleyen anlaşma BM tarafından tescil edildi. Libya ile 500 yıllık ortak tarihe dayalı çok yönlü ilişkilerimiz ve BM tarafından tanınan Milli Mutabakat Hükümetine eğitim, yardım ve danışmanlık desteğimiz devam edecek.
#Libya ile yaptığımız deniz sınırı anlaşması #BirleşmişMilletler tarafından tescil edildi. Uluslararası hukuk çerçevesinde milletimizin haklarını korumaya kararlılıkla devam edeceğiz. #SahadaveMasadaGüçlüTürkiye🇹🇷 pic.twitter.com/W1nft0lSw1
— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) October 1, 2020
BM'NİN ANLAŞMAYI TANIMASI NE ANLAMA GELİYOR?
BM’nin söz konusu anlaşmayı tanımış olması birçok açıdan oldukça önemli. Öyle ki böylece Türkiye, Libya'da da Doğu Akdeniz'de de meşruluğunu tescillemiş oldu. Bu da demek oluyor ki, artık Türkiye’nin eli Doğu Akdeniz'de daha güçlü.
Katıldığı bir televizyon programında BM'nin Türkiye-Libya anlaşmasını tescil etmesini değerlendiren Uluslararası İlişkiler Uzmanı Dr. Vehbi Baysan, "Haritayı 2 türlü yapıyorlar. Bir tanesi Türkiye'yi bölen. Mısır ile Yunanistan arasında yapılan anlaşmanın bir sıkıntısı var. AB bunu endors etmedi. Bu oldukça önemli. Mısır'da da kaygılar var, onaylanmadı’’ ifadelerini kullandı.
İnsanların Mısır'a Sisi'nin baskısından dolayı ses çıkartamadığını kaydeden Baysan, ‘‘ Türkiye'ye de etki ettiğin için ses çıkarmıyorlar. Bir olasılık, bu anlaşma yapıldığının ertesinde Hafter dedi ki; 'Ben yönetimi ele geçirdiğimde bu anlaşmayı iptal ederim.' Mesela Hafter kazansaydı ne olacak? BM'nin tescil ettiği şudur; Türkiye ile Libya arasındaki anlaşma geçerli bir anlaşmadır. Yani uluslararası hukuka uygundur." şeklinde konuştu.