Kripto paralar Türkiye'de nasıl vergilendirilecek?
Gelişen teknolojiyle birlikte yatırım anlayışı değişti ve kripto paralar tüm dünyada on milyonlarca kişi tarafından kullanılır hale geldi. Hâl böyle olunca sanal paralarla ilgili mevzuat hazırlığına giden ülkelerin sayısında da artış gözlemlendi. Türkiye’de de hükümet, başta Bitcoin olmak üzere kripto para alım-satımına vergi getirmeye hazırlanıyor. Peki Türkiye kripto paraları nasıl vergilendirecek?
Gelişen teknolojiyle birlikte yatırım anlayışı değişti. Ülkelerin varlığını sürdürmek ve ekonomilerini ayakta tutabilmek adına her yolu denediği bu dönemde, güvenli liman olarak görülen altınla gümüşün yerini kripto paralar aldı. Dijital para birimlerinin piyasa değerleriyle birlikte sayılarının artması ve takibinin yapılamaması nedeniyle ülkeler, mevzuat hazırlığına gitme kararına vardı.
Dünyada en çok kripto para kullanan ülkelerden biri olan Türkiye'de günlük işlem hacminin 1 milyar doları aştığı belirtiliyor. Ayrıca ülkemiz yaklaşık 3 milyona ulaşmış kullanıcı sayısı ile dünyada ilk 10 içerisinde yer alıyor. Ekonomi yönetimi ise kısa süre içinde büyük getiriler sağlayan dijital paralara vergi getirmeye hazırlanıyor.
Vergilendirme işleminin nasıl yapılacağı henüz bilinmiyor ancak uzmanlara göre, kripto para alım-satımına yüksek vergi konması, yatırımcıların kripto para piyasasına olan yoğun ilgisini zayıflatabilir.
DÜNYADA KRİPTO PARA VERGİ UYGULAMALARI
Dünya genelinde kripto paralara uygulanan vergiler konusunda farklılıklar var. Örneğin, ABD'de kripto para sahiplerinden gelir vergisi alınırken, Almanya'da 600 Euro'dan düşük değerler için vergi uygulanmıyor.
Malta, Portekiz, Hong Kong ve Singapur'da da vergi alınmıyor. Güney Kore'de ise elde edilen kazançtan yüzde 20 vergi alınmasına dair çalışma başlatılmış durumda.
TÜRKİYE KRİPTO PARA VERGİLENDİRMESİNİ NASIL YAPACAK?
Türkiye'de ise kripto paralarla ilgili vergi mevzuatı dahil, herhangi bir yasal altyapı ve düzenleme bulunmuyor. Eylül ayı sonunda Resmi Gazete'de yayınlanan "Yeni Ekonomi Programı"na (YEP) göre ise bu durum, önümüzdeki dönemde değişecek. 2021 ila 2023 yılları arasında kripto finansal varlıkların "edinimi, alım, satım ve devir" işlemlerinde vergi düzenlemesi yapılacak.
Ancak aktarılanlara göre hükümet, uzun vadeli yatırımcıdan stopaj vergisi almayı şimdilik planlamıyor. Kısa vadeli alım-satım işlemleriyle kazanç elde eden yatırımcılardan ise yüzde 10’luk stopaj alınabileceği açıklandı.
EY (Ernst&Young) Türkiye Vergi Bölümü Şirket Ortağı Abdulkadir Kahraman, kripto paralar ile ilgili düzenlemelerin yalnızca vergi ile ilgili olmayacağını söylüyor. Vergilemeden önce Sermaye Piyasası Kanunu ve Ödeme Sistemleri Kanunu'nda da değişiklikler yapılması gerektiğini belirten Kahraman, 'Önce bir kanun teklifi hazırlanacak. Bu kanun teklifinde vergi dışında diğer mevzuatları da ilgilendiren düzenlemeler de yer alacak' diyor.