Türkiye ilk dijital parasını çıkarmaya hazırlanıyor

Teknolojinin hızlı gelişimiyle yüzyıllardır kullandığımız itibari para birimleri değişmeye başladı ve kripto paralar adeta küresel bir fenomen haline geldi. Dünya genelinde sanal para kullanıcılarının sayıları yüz binleri aşarken, aralarında Türkiye’nin de olduğu pek çok ülke kendi dijital para birimini çıkarmak için harekete geçti. Peki Türkiye’nin kripto parası ne zaman piyasaya sürülecek ve adı ne olacak? Dijital paralar Türk ekonomisini nasıl etkileyecek?

Teknolojinin hızlı değişimine rağmen yüzyıllardır bu değişimden etkilenmeyen en önemli araç, şüphesiz kullandığımız itibari para birimleri olmuştur. Ancak son yıllarda atılan atımlar ve teknolojik gelişmelerin farklı bir boyuta ulaşması, insanoğlunun para ve yatırım anlayışını da değiştirmeye başladı. Tüm bu değişimin kapak resmi ise, Satoshi Nakamoto isimli anonim kişinin yarattığı, dünyanın ilk ve en çok bilinen kripto parası, Bitcoin ile birlikte oldu.

Kripto paralar ilk etapta çoğu devlet ve banka tarafından tehlikeli bulunuyordu ancak  aradan geçen onca zamanda, devletler kripto para olayına sıcak bakmaya başladı ve pek çok ülke, mevcut para birimlerine alternatif olacak kripto paralarını çıkarmak için çalışmaya başladı. Bu süre zarfında Türkiye’deki devlet yetkilileri de araştırmalarını tamamladı. Çalışmalar sonucunda ülkemizin konuya ilişkin tavrı tamamen değişti.  Dünya genelinde kripto para birimi kullananların sayısı yüz binleri aşarken Merkez Bankası "dijital para" çıkarma kararı aldı.

TÜRKİYE ‘DİJİTAL PARA’ ATAĞINI YAPIYOR

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk kalkınma planı olan, 2019-2023 dönemini kapsayan ve 23 Temmuz 2019’da Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 11. Kalkınma Planı’ndaki  raporda “mali piyasalar” kısmında Türkiye’nin önümüzdeki günlerde “alternatif para ve ödeme sistemleri geliştirmek” amacıyla hareket edeceği ve bir takım çalışmalar düzenleneceği bilgisine yer verildi.  Raporda yer alan bu kısma göre Türkiye Blokzincir tabanlı para uygulaması ortaya koyacak. Bu projede Rusya’nın kullandığı finans sistemi (SPFS) örnek alınırken, Merkez Bankası ve TÜBİTAK beraber çalışacak.

TÜRKİYE’NİN İLK KRİPTO PARASININ ADI NE OLACAK?

Örneğin Rusya’nın gerçekleştirmiş olduğu kripto Ruble projesi, doğrudan ülkenin resmi para birimi olan Ruble ile aynı ismi taşıyor. Türkiye’nin kripto parası için henüz resmi bir isim açıklanmış değil ancak testlerin bu yıl içinde başlayacağını ön görürsek, ismin netleşmesi için biraz daha beklememiz gerektiğini görüyoruz. Ancak yine de çok büyük ihtimalle Türk Lirası isminin değişmesi zor görünüyor. 

‘KRİPTO PARALAR’ TÜRKİYE EKONOMİSİNİ NASIL ETKİLEYECEK?

DW Türkçe’ye verdiği bir röportajda kripto para endüstrisinin şu anda dünyada en hızlı büyüyen ve en fazla yatırım çeken alanlardan biri olduğunu dile getiren BtcTurk CEO'su Özgür Güneri, Türkiye’nin Bitcoin, kripto para ve blockchain teknolojilerinde tüm dünya ile aynı anda yarışa başladığına dikkat çekiyor. 

Merkez Bankası’nın kripto paralarla ilgili atacağı adımların yatırımcıların bu alana yönelmesine yol açacağına değinen Güneri, "Kripto paralara olan ilginin her geçen gün daha da artması, paranın dijitalleşmesi sürecini hızlandırıyor. Türkiye, aslında dijital para kavramına uzak bir ülke değil. Mobil ve internet bankacılığı kullanımında öncü ülkeler arasında yer alıyoruz. Merkez Bankası’nın dijital parası, Türkiye’yi nakitsiz toplum hedefine bir adım daha yaklaştıracak" diye konuşuyor.

ENFLASYON VE FAİZ POLİTİKALARI DEĞİŞECEK

Güneri, Türkiye’nin dijital parası olan ülkeler arasında ilk sıralarda yer almasının küresel fintek şirketlerinin de dikkatini çekeceğini ve Türkiye’ye yönelik bankacılık ve finans yatırımlarının artabileceğini ifade ediyor.

Türkiye’de blockchain tabanlı dijital Merkez Bankası parası çıkarılması kararını heyecanla karşıladıklarını belirten Coiny CEO’su Ayberk Kuday ise, "Hayata geçirilecek dijital para, Türkiye’yi cazibe merkezine dönüştürecektir" diyor. 

Kripto para analistlerine göre Türkiye’nin Çin, Rusya, Kanada ve İsviçre’nin ardından kendi dijital parasını çıkarmak üzere harekete geçmesi önemli bir adım olara k görülüyor ve "yerli" dijital para ile birlikte Türkiye’de çok tartışılan enflasyon ve faiz politikaları gibi konuların değişim göstereceği öngörülüyor.

TÜRKLER KRİPTO PARALAR HAKKINDA NE DÜŞÜNÜYOR?

Kripto para birimleri algı ve güven aştırmasına göre; dijital para birimleri arasında Türkiye’de en yüksek bilinirlik ve sahiplik oranı Bitcoin’de. Türkiye’de Bitcoin almış kişilerin yaklaşık yüzde 40’ı yatırım amaçlı aldığını söylüyor ve büyük bölümü alım satım yapıyor. Ayrıca Türkiye’de ki kripto para alıcı ve satıcılarının yüzde 31.7’si Bitcoin satın aldıktan sonra en az 3 ay elinde tutma eğilimi gösteriyor. Bitcoin satın alma kararında en etkili faktörün ise arkadaş çevresi olduğu biliniyor. Son olarak elle tutulabilir bir şey olmadığından, insanlar Bitcoin’in değerini tam anlayamadığını söylüyor.