Hava muharebesinde yeni bir devir başlıyor: Bayraktar TB3 ve KIZILELMA

Türk İHA/SİHA'ları tüm dünyada yankı uyandırmaya ve devam eden çatışmalarda savaşın seyrini değiştirmeye devam ediyor. Baykar Teknoloji tarafından seri üretime geçilen ve uçuş testleri devam eden insansız ve silahlı hava araçları, alanında dünyada ilkleri gerçekleştirirken NATO ve AB ülkelerinin de envanterine girmeyi başarıyor.

Kübra Sonkaya
kubrasonkaya@intell4.com

Baykar Teknoloji, yaklaşık 25 yıldır havacılık ve savunma sanayi alanında yerli ve milli üretim amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.

2014 yılından bu yana göklerde olan ve birçok ülkeye ihraç edilen ilk milli SİHA TB2 Türkiye’de ve dünyada büyük ilgi görmüştü. Baykar tarafından üretilen yüzlerce Bayraktar TB2; ihracat anlaşması imzalanan Katar, Ukrayna ve Azerbaycan’ın da aralarında bulunduğu 30 ülkenin envanterine girmeyi başardı.

Alanındaki büyük rekabet sonucunda Amerika, Avrupa ve Çinli rakiplerini eleyerek Kuveyt Savunma Bakanlığı ile anlaşma imzalayan Baykar; 2023 yılına, Bayraktar TB2 için 370 milyon dolarlık ihracat sözleşmesiyle başlamıştı.

Bayraktar TB2’de elde edilen başarıların ardından Baykar teknoloji, Türk Donanma tarihinin ilk LHD tipi gemisi olarak inşa edilen savaş gemisi TCG Anadolu’ya konuşlanmak üzere Bayraktar TB3’ün çalışmalarına hız verdi.

BAYRAKTAR TB3 NEDİR?

TB3; katlanabilen kanatlı yapısıyla helikopter ve uçak gemilerinde kısa pist kullanımına uygun, denizaşırı görevlerde diğer SİHA’larla operasyon yapabilen silahlı hava aracı sistemidir.

Baykar tarafından üretilen Bayraktar TB3’ün görüş hattı ve görüş hattının ötesinde bir haberleşme sistemi bulunmaktadır. Bu sistem, 24 saati aşkın havada kalabilen TB3’ü uzaktan kumanda edilmeye de uygun kılmaktadır.

Uçuşa hazır olması için hızla çalışmalarına devam edilen TB3’ün, cumhuriyetin 100. yılında envantere girmesi bekleniyordu. Geçtiğimiz hafta Ankara’da düzenlenen havacılık, uzay ve teknoloji festivali Teknofest’te sergilenen TB3 büyük ilgi gördü. Teknofest’in mimarlarından olan Baykar Yönetim Kurulu Başkanı olan Selçuk Bayraktar da konuya ilişkin açıklamada bulundu.

"Bayraktar TB3 inşallah hemen festivalden sonra uçacak." ifadelerini kullanan Selçuk Bayraktar, geri sayımı başlatarak önümüzdeki günlerde TB3’ün gökyüzüyle buluşacağını belirtti.

Açıklamasında Bayraktar KIZILELMA’ya da yer veren Bayraktar, geliştirme ve üretim süreci ile ilgili "KIZILELMA henüz geliştirme aşamasında olduğundan anlaşma imzalamadan önce iyice seri üretime hazır hale getirmeyi hedefliyoruz. 2024'te inşallah seri üretime geçmiş olacak. Şu anda geliştirme faaliyetleri hızla devam ediyor. Kızılelma'da diğer sistemlerimiz gibi ilk üretiminden sonra da sürekli gelişerek büyüyecek bir sistem." şeklinde konuştu.

Seri üretime geçilmesiyle NATO ve AB ülkelerinde de kullanılan TB2’nin ardından TB3 ve KIZILELMA Türkiye’yi savunma alanında dünyanın en iyisi konumuna taşıyabilir.


“KIZILELMA BİR ÜLKÜDÜR”

Türkiye’nin ilk milli insansız savaş uçağı Bayraktar KIZILELMA, havacılık tarihinde birçok ilke imza atarak çığır açmayı hedefliyor.

İlk olarak Taarruzi insansız hava aracı Bayraktar AKINCI ile yakın kol uçuşu gerçekleştiren KIZILELMA, Teknofest’te AKINCI, insanlı jet uçağı Solo Türk ve F-5’lerden oluşan Türk Yıldızları ile halka açık bir şekilde defalarca yakın kol uçuşu gösterisi sergileyerek  dünyada da bir ilki gerçekleştirdi.

Baykar Teknoloji, iki prototipi başarıyla üretilen KIZILELMA’nın geliştirme ve üretim faaliyetlerine hızla devam ettiklerini belirtti. 2024 yılında seri üretimine başlanması planlanan KIZILELMA’nın ikinci prototipinin, 2025 yılında dünyanın ilk SİHA gemisi TCG-Anadolu’dan uçuşa geçmesi planlanıyor.

Yoğun çalışmalar sonucu bir yıl gibi kısa bir sürede uçuşa hazır hale gelen KIZILELMA, hava harbinde düşük görünürlük, yüksek manevra kabiliyeti, otomatik iniş ve kalkış, görüş hattı ve görüş ötesi haberleşme, kısa pistli uçak gemilerine iniş ve kalkış özellikleriyle alanında ön plana çıkıyor.

Tüm bu başarılarıyla Türkiye’ye mavi vatanda güvenlik garantisi vermeyi amaçlayan KIZILELMA, ülküsünü adından alıyor.

Söylemi Oğuz Türklerine kadar dayanan ‘KIZILELMA’ üzerine düşünüldükçe uzaklaşan uzaklaştıkça da büyüyen bir hedefi, hayalleri simgeliyor. Türklük felsefesini yaymak, amaçladığı topraklara ulaşmak ve hakimiyet kurmak gibi anlamları ifade ediyor.

Bu sebeple, adını Türk mitolojisinden alan Bayraktar KIZILELMA, daima ilerleyen bir ‘ülkü’ olarak anılıyor.