Etiyopya'da Tigray raporu: Savaş suçları işlenmiş olabilir
Etiyopya İnsan Hakları Komisyonu (EHRC) ve BM İnsan Hakları Ofisi tarafından hazırlanan ortak rapor, ülkedeki krizi bir kez daha gözler önüne serdi.
Etiyopya'da devam eden çatışma, ekonomik kriz ile birlikte insani yardımların ulaştırılamaması nedeniyle gıda kıtlığını da tetikledi.
Etiyopya İnsan Hakları Komisyonu (EHRC) ve BM İnsan Hakları Ofisi tarafından yayınlanan raporda, 4 Kasım 2020'de Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed'in Tigray'daki bölgesel güçlere karşı saldırı emrinin ardından başlayan çatışmalar sırasında savaş suçları işlenmiş olabileceği detayına yer verildi.
Söz konusu raporda, yasa dışı infazlar, işkence, cinsel ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddet, mültecilere yönelik ihlaller ve sivillerin zorla yerlerin edilmesi gibi suçlar sıralandı.
BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, ülkedeki çatışmanın "aşırı vahşet" olarak nitelendirildiğini belirterek, kalıcı bir ateşkes çağrısında bulundu.
Bahcelet çatışmaya ilişkin açıklamasında, "Çatışmanın tüm taraflarının ya doğrudan sivillere ve evler, okullar, hastaneler ve ibadethaneler gibi sivil bölgelere saldırıldığına ya da sivil zayiat ve yıkımla sonuçlanan ayrım gözetmeyen saldırılar gerçekleştirildiğine dair bulgular var" dedi.
Rapora göre, Eritre Savunma Gücü (EDF) üyeleri kasım ayı içerisinde Tigray'ın merkezindeki Axum'da 100'den fazla sivili öldürdü.
Yayınlanan raporda ayrıca toplu tecavüz de dahil olmak üzere cinsel şiddet vakalarına atıfta bulunuluyor ve Etiyopya hükümetine "bağımsız ve tarafsız kuruluşlar tarafından ihlal iddialarına ilişkin kapsamlı ve etkili soruşturmalar yürütmesi ve sorumlulardan hesap sorulması" çağrısında bulunuluyor.