Tahıl Koridoru Anlaşması 2 ay daha uzatıldı

Ukrayna ve Rusya’nın tahıl ve diğer gıda ürünlerini Karadeniz üzerinden dünya pazarlarına ulaştırabilmesi için imzalanan Tahıl Koridoru Anlaşması 2 ay daha uzatıldı. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, “Karadeniz Tahıl Girişimi için BM ile koordinasyon içinde çalışan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türk hükümetine çabaları için minnettarım" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’nın uzatıldığını bildirdi.

115

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Tüm dünyaya müjde vermek istiyorum. Karadeniz Tahıl Koridoru birkaç defa uzatılmıştı. Ülkemizin gayretleri, Rus dostlarımızın desteği ve Ukraynalı dostlarımızın katkılarıyla Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın 2 ay daha uzatılmasına karar verildi. Tüm dünyaya hayırlı olsun. Anlaşmanın tüm şartları yerine getirilerek bundan sonraki süreçte de devam etmesi için gayretlerimizi sürdüreceğiz. Rus dostlarımız, limanlardaki Türk gemilerin çıkışına da engel olmayacaklarını söylediler. Bunun için kendilerine müteşekkiriz" dedi.

215

Moskova ve Kiev arasında Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden dünyaya sevkiyatını amaçlayan tahıl anlaşmasının iki ay daha uzatılmasının ardından BM Genel Sekreteri Antonio Guterres kararı memnuniyetle karşıladığını belirterek, “Dünya için iyi haber. Çözüm bekleyen sorunlar devam ediyor, ancak Rusya, Ukrayna, Türkiye ve Birleşmiş Milletler temsilcileri bunları tartışmaya devam edecek” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’nin söz konusu anlaşmadaki katkılarına değinen Guterres, “Müzakerelere yapıcı ruhla katılan herkese şükranlarımı iletmek istiyorum. Birleşmiş Milletler ile sürekli koordinasyon içinde çalışan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türk hükümetine gösterdikleri çaba için bir kez daha şükranlarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.

415