Rusya Afrika’da güç kazanmak istiyor
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Soçi'de düzenlenen iki günlük Rusya-Afrika zirvesinde 40'ı aşkın ülkeden devlet ve hükümet başkanlarını ağırladı. Karşılıklı ticaret hacminin iki katına çıkarılması hedeflenen zirvede, toplam değeri yaklaşık 12,5 milyar dolar olan çeşitli anlaşmalar imzalandı.
Rusya, Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla Afrika'da azalan nüfuzunu yeniden genişletmek için atağa geçti. Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ev sahipliğinde Çarşamba günü Soçi'de başlayan iki günlük Afrika zirvesinde, 40'ı aşkın devlet ve hükümet başkanıyla 54 Afrika ülkesinden 10 bin katılımcı yer aldı.
İlk Rusya-Afrika zirvesinde konuşan Putin, Afrika ülkelerine milyarlarca dolarlık yatırım taahhüdünde bulundu. Ticareti geliştirmek adına adımlar atıldığını kaydetti. Afrika ülkelerinin ve Rusya’nın geniş ticaret hacmi olduğunu belirten Putin Rus petrol ve doğal gaz şirketleriyle, Rusya'nın en büyük elmas madencilik şirketi Alrosa'nın faaliyetlerinin yanında internet şirketi Yandex'in de Afrika'nın dijital alanda gelişimi ve enformasyon teknolojileri alanında yardımcı olunabileceğini söyledi.
Rusya Devlet Başkanı Putin, "Rusya, çok çeşitli silah ve teçhizat tedarik ettiği 30'dan fazla Afrika ülkesiyle askeri-teknik iş birliği anlaşmaları yapmış durumda." dedi.
Afrika ülkelerinin askeri ve kolluk görevlilerini Rus eğitim kurumlarında eğitmeye devam etmek için hazırlandıklarını anlatan Putin, “Şu anda, 20 Afrika ülkesinden askeri personel, Rusya Savunma Bakanlığı üniversitelerinde eğitim görüyor." diye konuştu.
Rusya devlet başkanı Putin terör konusuna da değindi. “Teröre karşı ortak çabanın artırılmasının önemli olduğuna inanıyoruz. Rusya ve Afrika ülkelerinin askeri ve istihbarat kurumları arasındaki temasları güçlendirmeyi, atılacak adımları koordine etmeyi ve ilgili bilgi alışverişinde bulunmayı planlıyoruz." şeklinde konuştu.
Rusya Afika’yı Batıya kaptırmak istemiyor
Rusya’nın Afrika’ya olan ilgisi sadece ticaret noktasında değil. Jeopolitik açıdan Afrika kıtasını Çin, ya da başta ABD olmak üzere Batılı ülkelere kaptırmak istemeyen Rusya, askeri açıdan da para-militer gruplar üzerinde etki sahibi olmaya çalışıyor. Rusya için Afrika iyi bir silah ithalatının büyük bir bölümü Afrika’ya yapılıyor. Öyle ki Rusya'nın toplam silah ihracatının yüzde 40'ı Afrika ülkelerine yapılıyor. Bu oran da Moskova’nın askeri ihracatının ise yaklaşık üçte birini oluşturuyor.
Zirvenin açılışında konuşan Putin, Rusya ile Afrika arasındaki mevcut 20 milyar dolar düzeyindeki ticaret hacmini 5 yıl içerisinde iki katına çıkarmayı hedeflediklerini belirti. Rusya'nın Sovyetler Birliği döneminde Afrika ülkelerinin 20 milyar dolar civarındaki borcunu sildiğini de hatırlattı.
Zirvede ikili anlaşmalar yapıldı
Afrika’da güç kazanmak isteyen Rusya bu durumu anlaşmalarla destekledi. Anlaşmaların çoğunu, Moskova’nın Afrika’ya geleneksel ihracat kalemi olan silah ve askeri ekipmanlar oluştururken, Rusya tarafından, zirvenin ilk gününde, Tupolev Tu-160 "Blackjack" tipi iki bombardıman uçağı da “askeri iş birliği” kapsamında Güney Afrika Cumhuriyeti'ne gönderildi.
Rus medyasında çıkan haberlere göre Nijerya ile Rus yapımı 12 adet Mi-35 taarruz helikopteri alımı için anlaşma yapıldı. Rusya'nın en büyük kredi bankası Sberbank da Afrika ülkeleriyle yapılacak ticaret için 5 milyar dolarlık bir kredi anlaşmasıyla destek sağlayacak. Devlete bağlı Rosatom şirketinin de Etiyopya'da bir nükleer enerji santrali kurmak için görüşmeler yürüttüğü açıklandı.