Putin Türkiye’ye karşı Esad ve Hafter’i bir araya getirdi! Rusya ne yapmak istiyor?
Putin’in desteklediği Esad ve darbeci Hafter Türkiye’ye karşı birleştiklerini duyurdular. Bu anlaşmaya aracılık ettiği söylenen Rusya, Ankara’ya karşı neyi amaçlıyor olabilir? Son günlerde derinleşen İdlib krizi ve sonrasında yaşanan gelişmeler nasıl okunmalı gibi soruların cevabı analiz haberimizde…
Türkiye birçok konuda birlikte çalıştığı Rusya ile Suriye ve Libya’da faklı güçleri destekliyor. Özellikle son günlerde 34 askerin İdlib’te şehit edilmesinin ardından Rus destekli Esad rejimine karşı Ankara’nın cevabı sert oldu. Bütün dünya Suriye’nin kuzeyindeki gerginliğe odaklanmışken Şam rejimi ve Libya’daki darbeci Hafter arasında karşılıklı protokol imzalandı. Bu protokolde dikkat çeken en önemli iki başlık; Başta Türkiye olmak üzere yabancı ülkelerin operasyonları konusunda koordinasyon ve iş birliği ve karşılıklı konsolosluk açma konusundaki anlaşmalar oldu. Bu iki güce Rusya’nın destek vermesi ve Türkiye’nin karşı durması dikkatleri başka bir noktada topluyor. Rusya silah, istihbarat ve askeri destek verdiği Esad ve Hafter’in birlikte adım atmasını son günlerde ilişkilerin gerginleştiği Türkiye’ye karşı kullanıyor olabilir mi, Putin bu hamle ile neyi amaçlıyor olabilir?
HAFTER VE ESAD'DAN ORTAK KARAR: KONSOLOSLUK AÇACAKLAR
Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter tarafından oluşturulan geçici hükümet ve Suriye Beşşar Esad rejimi karşılıklı diplomatik misyon binalarını belirleme ve konsolosluk açma konusunda protokol imzaladı.
Bingazi merkezli 218 TV'nin haberine göre, rejimin Dışişleri bakanı Velid Muallim ile Şam'da temaslarda bulunan Hafter hükümeti heyeti arasında yapılan görüşmede, karşılıklı konsolosluk açılmasını da içeren 46 protokol imzalandı.
"TÜRKİYE BAŞTA OLMAK ÜZERE..."
Protokollerin, iki ülke topraklarının egemenliği ve "başta Türkiye olmak üzere yabancı ülkelerin operasyonları konusunda koordinasyon ve iş birliğini de içerdiği" kaydedildi.
Türkiye'nin operasyonları da konuşuldu
Hafter'in sözde hükümetinden başbakan yardımcısı Abdurrahman el-Ahiraş, Dışişleri ve Uluslararası Yardımlaşma Bakanı Abdulhadi el-Huveyc, savunma bakanı Yunus Ferhan ve istihbarat şefi Mustafa el-Mukaran'dan oluşan heyetin dün akşam Şam'a gittiği belirtilmişti.
Siyasi, güvenlik ve bilgi paylaşımı gibi konuların koordinasyonunun değerlendirileceği ziyarette "Türkiye'nin operasyonları" meselesinin de görüşüleceği bildirilmişti.
Bütün bu gelişmelerin Türkiye-Rusya ilişkilerinin gerginleşmesinden sonra yaşanması tesadüf olmasa gerek. Daha önce Libya'da ateşkesin sağlanması için harekete geçen Putin ve Erdoğan farklı sebeplerden dolayı başarılı olamamıştı. Türkiye'nin desteklediği Libya Hükümeti'ne karşı Rusya Darbeci Hafter'e verdiği desteği gizlemiyor.
BİR TAŞLA 3 KUŞ
Esad ve Hafter'in sürpriz bir şekilde karşılıklı anlaşma imzalaması özellikle Türkiye'ye karşı bir araya gelmesi ve bu iki aktörün küresel arenadaki en güçlü ortak müttefikinin Rusya olması akıllara farklı soruları getiriyor. Putin, 9 yıldır iç savaşta kan kaybeden ve uluslararası manada itibarı yok olan Esad'a tekrar güç kazandırmak ve Libya'da Doğu Akadeniz, Afrika politikalarının pekişmesi adına destek verdiği darbeci Hafter’e uluslararası meşruiyet sağlamak için böyle bir adım attığı söylenebilir. Bütün bunları yaparken son günlerde İdlib'de ilişkileri gerginleşen Türkiye'yi de köşeye sıkıştırma politikası kendi kamuoyunun karşısında Moskova'nın elini güçlendirecektir.