Kemal Kılıçdaroğlu ve dokuz milletvekilinin fezlekesi TBMM'de

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve partiden sekiz milletvekili ile birlikte iki HDP milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin fezlekeler TBMM'ye geldi. Peki, Parti başkanının dokunulmazlığı kaldırılabilir mi? Kılıçdaroğlu'nun dokunulmazlığı kaldırılırsa ne olacak?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da aralarında bulunduğu 10 milletvekiline ait fezleke ve dokunulmazlık dosyaları bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na sunuldu. Cumhurbaşkanlığı Tezkereleri, Anayasa ve Adalet Komisyonu Üyelerinden Kurulu Karma Komisyona havale edildi.

10 yeni dokunulmazlık dosyasının TBMM'ye sunulması ile birlikte toplam dosya sayısı bin 300'e yükselirken, fezlekeleri Karma Komisyona sunulan diğer isimler ise; CHP'den İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, İstanbul Milletvekili Yunus Emre, Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, CHP İstanbul Milletvekili Fethi Açıkel, CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan ile HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran ve HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül.

Kılıçdaroğlu ve parti yöneticileri için hazırlanan fezleke, CHP’nin hakkında toplatma kararı verilen "21 Soruda FETÖ’nün Siyasi Ayağı" broşürü nedeniyle yürütülen soruşturma kapsamında hazırlandı.

PARTİ BAŞKANININ DOKUNULMAZLIĞI KALDIRILABİLİR Mİ?

Dosyaların Meclis'e gelmesinin ardından, en çok tartışılan isim şüphesiz CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu oldu. Peki, Kılıçdaroğlu'nun dokunulmazlığı kaldırılırsa ne olacak?

Dokunulmazlığın kaldırılması süreci, savcının soruşturma dosyası kapsamında dava açabilmesi için TBMM’den dokunulmazlığın kaldırılmasını talep etmesi ile başlıyor. Yapılan inceleme ve değerlendirmenin ardından hazırlanan fezleke dosyası, Meclis Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu’na iletiliyor.

Karma Komisyon Başkanı tarafından kurulan Hazırlık komisyonu dosyayı inceleyerek en geç bir ay içerisinde karar bağlar. Karar dosyası Karma Komisyon'a incelenmek üzere iletir. 

Karma Komisyon'un dosyayı incelemesinin ardından 'dokunulmazlığın kaldırılması' karara da bağlanabilir, yasama döneminin sonuna da ertelenebilir. Rapor önce Genel Kurul'da okunur ve 10 gün içerisinde itiraz gerçekleştirilmezse kesinleşir. Oluşturulan raporun ardından dokunulmazlığın kaldırılması yönünde karar çıkması halinde, Meclis Genel Kurulu toplanarak salt çoğunlukla raporu karara bağlar.

Dosyada yer alan isimlerin dokunulmazlıklarının kalkması durumunda dosya yeniden savcılığa iletilir ve savcılık soruşturması başlar. Dokunulmazlığın kalkmaması durumunda hazırlanan soruşturma dosyası savcıda kalır ve soruşturma milletvekilinin görev süresinin dolmasının ardından devam eder. 

Süreç, CHP Genel Başkanı ve İzmir Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu için de aynı biçimde devam edecek. 

"HODRİ MEYDAN"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dokunulmazlık fezlekesinin ardından yaptığı ilk açıklamada, 'Hodri Meydan' dedi.