Omicron varyantına dair son gelişmeler...

Koronavirüsün beşinci varyantı Güney Afrika’da tespit edildi. Nu olarak da bilinen Omicron varyantı tüm dünyada endişelere yol açarken, ülkelerin yeniden seyahat kısıtlamaları getirmesine neden oldu. Peki, Omicron varyantının belirtileri neler? Hangi ülkeler seyahat kısıtlaması getirdi? İşte detaylar…

Koronavirüsün en çok mutasyona uğrayan varyantı olarak da bilinen Nu varyantı hem bilim insanlarını hem de yetkilileri endişelendirdi. İlk olarak Güney Afrika’da tespit edilen varyant, tüm dünyada hızla yayılıyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Nu olarak bilinen yeni varyant B.1.1.529’u “Omicron” olarak adlandırdı. Böylelikle koronavirüsün tehlikeli olarak görülen varyantlarının sayısı da beşe çıktı.

111

Güney Afrika Sağlık Bakanı Joe Phaahla, Omicron varyantının bildirilen vakalarında üssel bir artış olduğunu ve bu durumun da onu “büyük bir tehdit” haline getirdiğini söyledi. DSÖ yetkililerinin cuma günü yaptığı açıklamada da yeni varyantın “endişe verici” olduğu bildirildi. Semptomların olağandışı şekilde hafif geçtiğini belirten yetkililer, aşı olmayanların ve yaşlıların risk altında olduğunu vurguladı.

211

Bilim insanları, 30’dan fazla mutasyon tespit ettikleri varyantın, vücudun bağışıklık tepkisinden kaçmasına ve daha bulaşıcı hale gelmesine yardımcı olabileceği için sıra dışı bir mutasyon takımına sahip olduğunu ve kaydetti. Warwick Üniversitesi’nde virolog olan Lawrence Young, Omicron için “virüsün gördüğümüz en ağır mutasyona uğramış versiyonu” yorumunu yaptı.

PCR İLE TESPİT EDİLEBİLİYOR MU?

Önceki varyantlar ile karşılaştırıldığında Beta ve Delta varyantı sırasıyla üç ve iki mutasyona sahipti. Buna rağmen Hindistan’da ortaya çıkan Delta varyantı bütün ülkeyi etkisi altına alan ağır bir ikinci dalgaya neden olmuştu. Beta ve Delta’ya göre daha fazla genetik değişikliğe sahip olan Omicron’un daha bulaşıcı olup olmadığı bilinmiyor. Ancak Omicron varyantının PCR testi ile tespit edilebildiği belirtildi.

411