Nijerya salgın hastalıklarla mücadele etmeye çalışıyor
Nijerya Federal Cumhuriyeti’nde bu yıl yüzlerce kişi kolera, Lassa ateşi, menenjit, maymun çiçeği virüsü ve sıtma gibi salgın hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetti.
Hükümet tarafından salgın hastalıklara karşı tedbirler almasına rağmen ülkede temiz su ihtiyacının karşılanamaması ve anında tıbbi müdahale yapılamaması, salgınları ve ölümleri artırıyor.
Vibrio Cholera isimli bakterinin neden olduğu kolera, gıda ve su yoluyla bulaşıyor. Şiddetli ishale ve vücutta su kaybına yol açan hastalık, tedavi edilmediği takdirde ölümcül sonuçlar doğurabiliyor.
Nijerya’da, aşırı yağışın neden olduğu seller ülkedeki kolera salgınını artırdı.
Başkent Abuja başta olmak üzere 33 eyalette toplam 10 bin 745 kişi koleraya yakalandı. Salgın nedeniyle 256 kişi de hayatını kaybetti.
LASSA ATEŞİ 172 KİŞİYİ ÖLDÜRDÜ
Lassa ateşi, kemirgen kaynaklı akut viral bir hastalık olarak biliniyor. İlk vakanın, Nijerya’nın Lassa şehrinde görülmesi sonucunda “Lassa” ismini aldı.
Hastalık, insandan insana geçebiliyor ve ölümcül kanamalı ateşe neden oluyor.
Lassa ateşi, Nijerya’nın 26 eyaletine bağlı 104 bölgeye yayıldı.
Nijerya Hastalık Kontrol Merkezi, bu yıl 6 bin 883 şüpheli Lassa ateşi vakasının tespit edildiğini ve bunlardan 937’sinin doğrulandığını açıkladı.
172 kişi ise hastalık nedeniyle yaşamını yitirdi.
961 MENENJİT VAKASI TESPİT EDİLDİ
Menenjit, beyin ve omuriliği çevreleyen zarların iltihaplanması olarak tanımlanıyor. Hava yoluyla bulaşabilen menenjit salgını, Abuja’nın yanı sıra 32 eyalete yayıldı. Ülkede 961 menenjit vakası tespit edildi, hastalardan 56’sı hayatını kaybetti.
İLK MAYMUN ÇİÇEĞİ VAKASI MAYIS AYINDA GÖRÜLDÜ
Maymun Çiçek Hastalığı, Batı ve Orta Afrika’nın ormanlık alanlarında görülen zoetnik, nadir ve ölümcül bir hastalık olarak ifade ediliyor.
Nijerya’da ilk maymun çiçeği vakası mayıs ayında görülmüştü. İlk vakanın tespit edilmesinin ardından virüs, ülkenin farklı eyaletlerine yayılarak artmaya devam etti.
Ülkede şimdiye kadar 317 vaka tespit edildi, 19 kişi virüsten öldü.
DÜNYADA EN FAZLA SITMA VAKASI NİJERYA’DA GÖRÜLÜYOR
Sıtma, plazmodium adı verilen parazitin sebep olduğu ateşli bir hastalık olarak tanımlanıyor. Hastalık, dişi anofel sivrisineklerin ısırıkları yoluyla insanlara bulaşıyor.
Nijerya Sağlık Bakanı Osagie Ehanire, dünyada sıtma vakalarının en fazla Nijerya’da görüldüğünü söyledi.
Ehanire, hükümetin sıtmaya bağlı ölüm oranını 2025 yılına kadar 1000 doğumda 50’den aza düşürmek için elinden geleni yapacağına dair güvence verdi.
Sıtma hastalığı, Nijerya nüfusunun yüzde 98’inden fazlasını etkiliyor.