Servet göçü: Pandemi ve savaş milyonerleri de etkiledi

Son yıllarda ardı ardına gelen iklim krizi, pandemi ve savaş küresel ekonomi üzerinde baskı yarattı. Ülkeler oluşan ekonomik krizle mücadele ederken, milyonerler ise servetlerini korumak ve yenin fırsatlar yaratmak için yeni ülkelere göç etmeye başladı.

Dünya genelinde pandemi sonrası toparlanma süreci yaşanırken, milyonerler ise servetlerini ve yaşam tarzlarını muhafaza etmek için farklı ülkelere göç ediyor. Danışmanlık firması Henley & Partners tarafından yayınlanan Küresel Vatandaşlık Raporu’na göre, önümüzdeki yıllarda yeni ülkelere göç eden milyonerlerin sayısının artması bekleniyor.

Özel servet ve yatırım göçü eğilimlerinin incelendiği raporda, 2022 yılının sonuna kadar 88 bin milyonerin göç edeceği, 2023 yılında ise bu sayının 125 bine çıkarak rekor kıracağı ifade ediliyor.

Firmanın servet göçüne ilişkin raporu, dünya genelinde sekiz bölgede (Avrupa, Birleşik Krallık, Amerika, Orta Doğu, Afrika, Bağımsız Devletler Topluluğu, Doğu Asya, Güney Asya ve Okyanusya) 62 ülkeyi kapsıyor. New World Wealth tarafından elde edilen veriler ile 150 binden fazla milyonerin hareketleri ve harcama alışkanlıkları takip edilerek, servet göçü modellemesi oluşturuluyor.

MİLYONERLER HANGİ ÜLKELERE GÖÇ EDİYOR?

Son yıllarda ardı ardına gelen pandemi, savaş ve iklim krizi, küresel olarak hem toplumsal hem de ekonomik baskı yarattı. Bu duruma bağlı olarak, dünya genelinde riske karşı serveti korumak ve yeni fırsatlar yaratmak için alternatif ikamet veya ek vatandaşlık seçeneklerine ilgi tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Henley & Partners tarafından hazırlanan rapor, milyonerlerin geleneksel ülkelerden uzaklaştığını ortaya koydu. ABD gibi varlıklı yatırımcıların tercih ettiği ülkeler, eski cazibelerini kaybediyor. Servet mıknatısı olarak görülen Birleşik Krallık’taki milyonerler ise ülkeyi terk ediyor. Buna karşılık, Orta Doğu, Doğu Asya ve Avustralya’nın bazı bölgeleri milyonerlerin ilgi odağında.

Bir milyon doların üzerinde serveti olan kişilerin göçlerine odaklanılan raporda, 2022 yılında milyoner girişinin en yüksek olduğu ilk 10 ülke; Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Avustralya, Singapur, İsrail, İsviçre, ABD, Portekiz, Yunanistan, Kanada ve Yeni Zelanda olarak sıralandı. Ayrıca Mauritius ve Monako’nun da çok sayıda milyonere ev sahipliği yapması bekleniyor.

Milyonerlerin terk ettiği ülkeler ise sırasıyla Rusya, Çin, Hindistan, Hong Kong, Ukrayna, Brezilya, Birleşik Krallık, Meksika, Suudi Arabistan ve Endonezya olarak kaydedildi.

Rusya-Ukrayna savaşı servet göçünün en önemli etkeni olarak öne çıktı. Uluslararası yaptırımlardan kaçınmaya çalışan çok sayıda Rus milyoner, BAE ve İsrail’e taşınmaya başladı. Öte yandan, ülke politikaları ve risk artışı da milyonerlerin ülkeleri terk etmesinde etkili oldu.

YENİ SERVET MIKNATISI: BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ

Servet göçünden en fazla yararlanacak ülkelerin başında BAE geliyor. Geleneksel olarak ülkeye ortalama bin milyoner geliyordu. Ancak raporda, 2022 yılında 4 binden fazla milyonerin BAE’ye taşınacağı öngörülüyor. Buna göre, önümüzdeki on yılda BAE’deki milyoner ve milyarderlerin sayısı yüzde 40 artacak.

Ülkeye taşınan milyonerler çoğunlukla Rusya, Hindistan, Afrika ve Orta Doğu’dan geliyor. BAE’de hâlihazırda 92 bin 600 dolar milyoneri var. Serveti 10 milyon dolardan fazla olan 4 bin multimilyoner, 100 milyon doların üzerinde olan 251 centimilyoner ve 14 milyarder bulunuyor.

Düşük vergi oranları, Asya ve Avrupa arasındaki elverişli konumu, lüks tesisleri ve hızla artan petrol ve gaz gelirleriyle BAE, başta Abu Dabi ve Dubai olmak üzere birçok şehrine yüksek oranda göç alıyor. Vize muafiyeti ve sermayeyi ülkeye çekmeye yönelik düzenlemeler de varlıklı yatırımcıların BAE’yi tercih etmesine neden oluyor.

Milyonerlerin odağındaki bir diğer ülke de Avustralya. İsviçre, Malta, İzlanda ve Yeni Zelanda ile birlikte dünyanın en güvenli beş ülkesinden biri olan Avustralya, varlıklı insanların yerleşmek ve yatırım yapmak için en çok tercih ettiği ülkeler arasında ikinci sırada yer alıyor. Son 20 yılda 80 bin milyonerin ülkeye taşındığı tahmin ediliyor. 2022’de ise bu sayısının 3 bin 500 olması öngörülüyor.

Gelişmiş bir ekonomiye sahip olan Avustralya, finansal hizmetler, sağlık ve özel sektör açısından da güçlü konumda. Aynı zamanda servet ve GSYİH’nin büyümesiyle son 20 yılda en hızlı büyüyen pazarlardan biri oldu.

Asya’nın en iyi varlık yönetim merkezi olarak öne çıkan Singapur, bölgenin geri kalanındaki milyonerleri ülkeye çekmesiyle dikkat çekiyor. Çin’deki pandemi kapanmaları ve Hong Kong’daki Pekin baskısı, bölgedeki milyonerleri Singapur’a yöneltiyor. Rapora göre, 2022 yılında yaklaşık 2 bin 800 milyonerin Singapur’a göç etmesi bekleniyor.

2022 yılında en fazla servet göçünün olacağı dördüncü ülke olan İsrail ise Fransa, Rusya ve Birleşik Krallık gibi ülkelerden çok sayıda milyoneri ülkeye çekiyor.

ABD’den sonra dünyanın en büyük ikinci servet yönetim merkezi olan İsviçre’ye 2022 yılında yaklaşık 2 bin 200 milyonerin göç etmesi bekleniyor.

ABD VE BİRLEŞİK KRALLIK CAZİBESİNİ KAYBEDİYOR

Önceki yılların aksine dünyanın finans merkezi olarak nitelendirilen ABD ve Birleşik Krallık’ta servet göçü yaşanıyor. ABD’de artan suç oranları ve yüksek vergiler nedeniyle 2022 yılı için öngörülen milyoner göçü bin 500 olsa da çok daha fazlasının ülkeden ayrılması bekleniyor.

2017-2022 yılları arasında Birleşik Krallık, 12 binden fazla milyoner kaybetti. Ülkeden ayrılmalarının olası sebepleri arasında Brexit ve varlıklı kişilere uygulanan vergilerdeki artış yer alıyor.

Son yıllarda katı pandemi kısıtlamaları nedeniyle ekonomide zorlu günler geçiren Çin de servet göçünden olumsuz etkilenen ülkeler arasında. Pekin hükümetinin otoriter yönetimi ve özel sektöre baskı yapması nedeniyle varlıklı yatırımcıların giderek ülkeden uzaklaştığı belirtiliyor.

Çin’in ABD’nin yanı sıra bölgedeki komşularıyla olan ilişkilerinin bozulması da yatırımcılar için uzun vadede endişe yaratıyor. Rapora göre, 2022 yılında 10 bin milyonerin Çin’den ayrılarak farklı bir ülkeye göç etmesi bekleniyor.

Milyonerlerin toplam nüfusun yüzde 15’ini oluşturduğu Rusya’da da savaşın etkisiyle servet göçünün artması öngörülüyor. Son on yılda ülkedeki servet göçü istikrarlı bir şekilde arttı. 2022 yılında da yaklaşık 15 bin milyonerin ülkeden ayrılacağı tahmin ediliyor.

TÜRKİYE’DEKİ MİLYONERLERİN SAYISI YÜZDE 10 ARTACAK

Pandemi ile durgunlaşan servet göçü, bu yıl itibariyle yeniden hareketlendi. Henley & Partners Türkiye Direktörü Burak Demirel, 2022 yılı sonuna kadar 88 bin milyonerin yeni ülkelere göç etmesini beklediğini ifade etti. Ancak asıl göç dalgasının 2023 yılında yaşanacağını ve 125 bin kişilik milyoner göç akışı öngörüldüğünü dile getirdi.

Önümüzdeki seneye yönelik yorum yapan Demirel, “Varlıklı yatırımcılar ve aileleri, henüz sonuçlanmamış küresel düzenin yeniden şekillendirilmesi ve iklim değişikliğini de göz önüne alarak pandemi sonrası dünyaya ciddiyetle hazırlanıyorlar” dedi.

Küresel Vatandaşlık Raporu’nu değerlendiren Demirel, gelişmekte olan ülke ekonomilerinin önümüzdeki 10 yılda patlama yaşayacağını belirtti. Sri Lanka, Hindistan ve Mauritius gibi ülkelerde milyoner sayılarının büyük ölçüde artacağını söyleyen Demirel, 2031 yılında Türkiye’deki milyoner sayısında yüzde 10 artış beklendiğini ifade etti.

Türkiye’den de vatandaşlık programlarına ilgi gösterildiğine dikkat çeken Burak Demirel, “Türk vatandaşları Karayipler’de 100 bin dolardan başlayan yatırımla elde edebilecekleri vatandaşlık ile Şengen bölgesi ve İngiltere’ye vizesiz seyahat edebiliyor. Avustralya ve Karadağ da yatırım ile vatandaşlık elde edilebilen diğer Avrupa ülkeleri arasında ön plana çıkıyor” şeklinde konuştu.