Mali’de darbe girişimi: Cumhurbaşkanı ve başbakan gözaltında

Mali’de haziran ayında gerçekleşen darbenin ardından yeniden bir darbe iddiası daha gündeme geldi. Eylül ayında göreve gelen Geçiş Konseyi Başkanı Bah Ndaw ve Başbakan Moctar Ouane’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda üst düzey yetkili, Mali ordusu tarafından gözaltına alındı.

Mali’de ordu, Geçiş Konseyi Başkanı Bah Ndaw, Başbakan Moctar Ouane ve Savunma Bakanı Souleymane Doucore'un da aralarında bulunduğu çok sayıda üst düzey hükümet yetkilisini gözaltına aldı.

Birleşmiş Milletler (BM) Mali Çok Boyutlu Entegre İstikrar Misyonu (MINUSMA), başkent Bakamo’nun dışında Kati’deki bir askeri kampa götürülen yetkililer için "derhal ve koşulsuz serbest bırakılması" çağrısında bulundu.

Mali’deki ordudan veya hükümetten gözaltılarına dair herhangi bir açıklama gelmezken, Kati’deki bir askeri yetkilinin Reuters’a gözaltıların tutuklama olmadığını söylediği öğrenildi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, derin endişelerini dile getirerek, sükûnet çağrısında bulundu. Öte yandan, Avrupa Birliği liderleri de Mali'deki yetkililerin “kaçırılması” olarak adlandırdıkları olayı kınadı.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel, bloğun 27 liderinin katıldığı bir zirveden sonra gazetecilere verdiği demeçte, "Olaylar ciddi ve biz de gerekli önlemleri almaya hazırız" dedi.

Türkiye'nin Bamako Büyükelçisi Murat Mustafa Onart, Mali’de yaşayan Türk vatandaşlarını sokağa çıkmamaları yönünde uyararak, temkinli davranmaları gerektiğini belirtti.

Geçiş Konseyi Başkanı Bah Ndaw

 

Mali’de 18 haziran 2020 tarihinde yapılan askeri darbenin ardından Mali Cumhurbaşkanı Keita alıkonulmuştu. Ardından eski asker olan Ndaw ve Ouane, Mali’deki generallerin iktidarı bir geçiş hükümetine devretmeyi kabul etmelerinin ardından geçen yıl eylül ayında yemin etmişti.

Yerel kaynaklar, yetkililerin gözaltına alınma nedenlerinin kabinede yapılan değişikliklerden dolayı olduğunu savunuyor. Ordu ve politikacılar arasında iktidar savaşı olduğu ve ordunun bazı bakanlıkları bırakmaya niyeti olmadığı görüşü hakim.

ÜLKEDE ŞİDDET OLAYLARI ARTTI

Kati’deki askeri kamp, Malili liderlerin yönetimdeki görevlerine son verilmesiyle ünlü bir yer. Geçtiğimiz yılın ağustos ayında ordu, Başkan İbrahim Boubacar Keita'yı Kati'ye götürerek istifaya zorladı. Yine 2012 yılında kampta çıkan bir isyan ise 2012'de selefi Amadou Toumani Toure'yi devirmeye yardım etti. Toure'nin ayrılması, El Kaide bağlantılı savaşçılar tarafından kaçırılan Tuareg isyanını tetikledi.

Uzun süredir karmaşanın hakim olduğu Mali’de salgından dolayı kötüleşen ekonomik koşullar durumu daha da kötüleştirdi. Mali'deki durumun, ordunun ülkedeki sivil liderliğe müdahalesinden önce bile değişken olduğunu söyleyen yerel kaynaklar, özellikle Ramazan ayı boyunca şiddet olaylarının arttığını belirtti.

Öte yandan, ekonomik sebeplerinde etkili olduğunu söyleyen kaynaklar, "Başkentten sadece 250 kilometre uzakta olan Segou'da saldırılar oldu. Devlet memurlarına ücret ödenmediği için en büyük sendikanın geçen hafta grev düzenlediğini gördük. Buna bir de salgının ekonomik yansıması eklendi” ifadelerini kullandı