Kuzey Amerika Liderler Zirvesi sonrası liderlerden çarpıcı açıklamalar
ABD Başkanı Joe Biden, Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador ve Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Kuzey Amerika Liderler Zirvesi kapsamında Mexico City’de bir araya geldi. Zirvenin ardından liderlerden önemli açıklamalar geldi.
Kuzey Amerika Liderler Zirvesi’nin 10’uncusu, Meksika’nın başkenti Mexico City’de gerçekleştirildi.
ABD Başkanı Joe Biden, Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador ve Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Ulusal Saray’da yaptıkları ortak toplantı sonrası basına açıklamalarda bulundu.
Basın toplantısında ilk sözü alan ABD Başkanı Joe Biden, Meksika Devlet Başkanı Manuel Lopez Obrador ve Kanada Başbakanı Justin Trudeau için “Bizler gerçek ortaklarız” ifadelerini kullandı.
Biden, üç ülkenin ortak sorunlardan kendilerini izole etmelerinin mümkün olmadığını ve birlikte çalıştıklarında daha güçlü ve daha iyi olduklarını söyledi.
ABD Başkanı, şu anda kuzey yarım kürede tarihte hiç görülmediği kadar büyük bir düzeyde göç dalgasının yaşandığını ifade ederken, Kuzey Amerika liderlerinin göç konusunda kendi ülke yasalarını koruyacak şekilde birlikte çalıştıklarını kaydetti.
Biden, üç liderin toplantıda iklim değişikliği, ekonomi ve enerjinin yanı sıra insan kaçakçılığı ve fentanil akışının durdurulmasını da tartıştıklarını söyledi.
ABD Başkanı ayrıca, sınırı yasadışı yollardan geçmeye çalışan göçmenlerin Meksika’ya iadelerini kabul edilmesi için gösterdiği çabadan dolayı Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador’a özel olarak teşekkürlerini iletti.
Kanada Başbakanı Justin Trudeau ise bölgede ekonomik ortaklığın bir ihtiyaç olduğunu ve yenilebilir enerji yoluyla temiz ekonomilerin teşvik edilmesi gerektiğini dile getirdi.
Trudeau, ekonomik hedefler için kadınların her üç ülkede de topluma katılım seviyelerinin artırılması gerektiğini vurguladı.
Toplantıda göç konusunun geniş bir şekilde ele alındığını ve üç ülke arasında halkların yararına olacak önemli anlaşmalara varıldığını söyleyen Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, 25 bin Meksikalı işçi ve köylünün Kanada ile aralarındaki geçici çalışma vizesi projesinden yararlandığını söyledi ve Kanada Başbakanı’na teşekkür etti.
Obrador, ülkesindeki Meksikalı göçmenlere daha önce uygulandığı gibi tacizde bulunmadığı için Joe Biden’a teşekkürlerini iletirken, kendisini sınıra 1 metre bile duvar örmeyen bir başkan olduğunu söyledi.
Obrador ayrıca, ABD’de uzun yıllardır yaşayan ve çalışan göçmenlerin yasal düzenlemelere tabi tutulmaları için Biden’dan kongreye baskı yapmasını talep etti.