Kuş gribi insanlara bulaşır mı?
Asya'nın ardından Avrupa ve Orta Doğu'da görülen kuş gribi, son olarak Bulgaristan'da tespit edilmişti. Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (OIE), kuş gribinin insanlara bulaşabileceği uyarısı yaptı.
Ekim - aralık ayları arasında çoğunlukla H5N1 türü olmak üzere kuş gribi salgını bildiren ülke sayısı 15'e yükselmiş ve OIE verilerine göre İtalya, 285 salgın ve yaklaşık dört milyon kuş itlafıyla Avrupa'da en kötü etkilenen ülke olarak açıklanmıştı.
Asya ve Avrupa'da yükselen kuş gribi dalgası, koronavirüs (Covid-19) ile mücadele eden dünyayı yeni bir korku dalgasına itti. Binlerce hayvan itlaf edilirken Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (OIE), çok sayıda varyant nedeniyle insanlara yayılma riskinin daha yüksek olduğunu söyledi.
Dünya genelinde önceki salgınların on milyonlarca kuşun itlaf edilmesine ve ticaret kısıtlamalarına yol açması, hükümetler ve kanatlı hayvan üreticilerinde endişe yaratmıştı. OIE Genel Direktörü Monique Eloit konuya ilişkin açıklamasında, "Bu sefer durum daha zor ve daha riskli çünkü daha fazla varyantın ortaya çıktığını görüyoruz, bu da takip etmeyi zorlaştırıyor" ifadelerini kullanarak, "Sonunda risk, mutasyona uğraması veya insanlar arasında bulaşabilen bir insan gribi virüsü ile karışması ve ardından aniden yeni bir boyut kazanmasıdır" dedi.
Eloit, çoğu ülkenin salgınları kontrol altına almayı öğrendiğini ve kuş gribi genellikle yakın temas yoluyla bulaştığı için insanlara bulaşmanın sporadik olacağını vurgularken "Enfekte bir, iki veya üç insan varsa, bu endişe verici, ancak yayılma riskleri hakkında çok hızlı korkmaya gerek yok. İnsanların nasıl enfekte olduğuna bağlı olacak" dedi.