Koronavirüsün (Covid-19) merkez üssünde yaşam: İtalya

Koronavirüs salgınının tüm dünyayı etkisi altına almasıyla devletler virüsün yayılmasını engelemek için yoğun önlemler almaya başladı. İtalya başta olmak üzere çok sayıda ülkede karantinalar başladı ve OHAL ilan edildi. Gelinen noktada, insanların sosyal hayatlarını kısıtlaması dışında bir seçenek kalmadı. Peki sosyal hayat olmadan yaşamak mümkün mü? Kapısında kilit olan İtalya’da hayatın seyri nasıl?

Birleşmiş Milletler’e bağlı Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) Covid-19 olarak isimlendirdiği ve pandemi ilan ettiği koronavirüs tüm dünyayı etkisi altına almış durumda. Özellikle virüsün yeni üssü konumunda olan İtalya’da durum oldukça vahim. Çok sayıda Avrupa ülkesinde de hızla önlemlerini arttırmaya başladı. Ancak delinen noktada insanların sosyal hayatlarını sınırlandırmak dışında seçenekleri kalmadı. 

Bu nedenle pek çok ülkede kreşler, okullar ve üniversiteler tatil ediliyor, eğitim ve öğretimin uzaktan, internet üzerinden sürdürülmesi için planlar devreye sokuluyor. Virüsün teşhis edildiği ülkelerde hükümetler art arda aldıkları kararlarla, bireyler arası teması olabildiğince sınırlandırma hedefiyle önlemler alıyor, bu yolla da virüsün yayılmasını frenlemeye çalışıyor.

Roma'nın sembollerinden Pantheon'un önündeki meydan bomboş.

 

Şimdilik ülkelerin tek çaresi virüsün yayılmasını önleyebilmek gibi görünüyor. Bu kapsamda birçok insan bilinçli davranıyor. Avrupa’da bireyler, kendilerini ve yakınlarını virüsten korumak adına marketlerde alışveriş yapmak yerine, internet üzerinden alışveriş yapmayı tercih ediyor.

İnsanların şu anki etapta kendini sosyal hayatın içinden soyutlamasının gerekliliğinden bahseden Alman hekimler, "Virüsün bulaştığı kişi sayısını sınırlı tutma şansından yararlanmak istiyorsak, o zaman içinden bulunduğumuz bu süreçte, tüm sosyal temaslara mani olmak zorunda olduğumuzu da çok iyi biliyoruz. Sosyal temas insanların mutluluğunun dayanağı ama bu temas virüslerin bir kişiden diğerine yayılmasına yol açarak, hasta olunmasına da yol açabiliyor" diyor.

KORONAVİRÜS BÖLGESİNDE YAŞAM: İTALYA

Koronavirüsün merkez üssü olarak gösterilen İtalya ise, şu anda adeta virüsün yayılma merkezi konumunda. Bu sebeple ülkenin geneline derin bir sessizlik halim. İtalya’da yaşayan çok sayıda vatandaş sosyal paylaşım platformu Twitter üzerinden yaşadıkları durumu dünya kamuoyuyla paylaşıyor. Özellikle dünyanın en çok ziyaret edilen şehri Roma’da, savaş sirenlerini duyup sığınaklara kaçışmışçasına insandan iz yok.

Ülkede temel gıda ya da ilaç alışverişi yapılmayacağı sürece sokağa çıkanlar polis kontrolüne takılıyor. Sokağa çıkmak isteyen bireyler, geçerli gerekçelerini doldurdukları bir belge doldurarak sokağa çıkabiliyor. Deutsche Welle’nin haberine göre, İtalya’da yaşayan 86 yaşındaki bir birey, ülkede yaşananları anlatırken ‘’2’nci Dünya Savaşı'nı yaşadım, ama sanki savaş şimdi varmış gibi… Bu bir felaket ama o zaman bile şehir böyle ıssız bir çöl gibi değildi, hayat savaş yokmuş gibi devam ediyordu. Sanki savaş şimdi varmış gibi, o zaman değil" ifadelerini kullanıyor.

 

Sosyal medyaya yansıyan çok sayıda görüntüde, İtalyanların balkonlarına çıkıp şarkılar söylediği görülüyor. Oldukça neşeli insanlar olduğu bilinen İtalyanlar, yaşadıkları bu durumu psikolojik ve ekonomik olarak minimum hasarla atlatmak için büyük çaba sarf ediyor.

Öte yandan ülkede yaşanmakta olan durumun bir an önce sona ermesini isteyen vatandaşların tedirginlik içinde olduğu biliniyor. Ülkede yaşayan bireyler, aslında hiçbir şeyin göründüğü gibi olmadığını söylüyor ve ‘’Sanki daha önce hiç yaşamadığımız, bilmediğimiz bir gezegende gibiyiz" diyerek yaşadıklarını anlatıyor.

Bir ankete göre; halkın yüzde 89’u hükümetin tedbirlerine destek veriyor ancak kapatılmak zorunda olan çok sayıda iş yeri nedeniyle ülke ekonomisini oldukça zor günler bekliyor.

SAĞLIK SİSTEMİ DURMA NOKTASINDA

Ülkede binlerce kişinin hastanelere yığılması da ülkedeki sağlık sistemini neredeyse durma noktasında getirmiş durumda. Koronavirüse yakalanan kişiler dışında rutin olarak sağlık hizmeti alması gereken vatandaşların eklenmesiyle bir anda milyonlarca kişiye aynı anda sağlık hizmeti vermeye çalışan İtalya’da ‘savaş triajı’ konusu da son dönemlerde ciddi şekilde tartışılıyor. Savaş triajı uygulamasının ne olduğu, ağır vakalara ve hafif vakalara doktorlar tarafından müdahale edilmemesi olarak özetleniyor. İtalya'da virüsün seyri bu şekilde devam ederse ülkedeki doktorlar, kurtulması daha yüksek ihtimal olan hastalara yönelebilir. Eğer İtalya bu yönteme başvurursa, 2'inci Dünya Savaşı’ndan bu yana bu sistemi uygulamak zorunda kalan ilk Avrupa ülkesi olacak.