İnsanlığı tehdit eden en büyük 10 tehlike!
Geçtiğimiz yılın ortasında, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) 5 yıllık strateji planı doğrultusunda açıklanan Genel Çalışma Programı’nda insan sağlığını dolayısıyla insanlığı tehdit eden ciddi sorunlara dikkat çekilmişti. Dünyanın karşı karşıya kalacağı en büyük 10 tehlikeyi sizler için derledik. Koronavirüs salgını son sürat yayılırken, işte insanlığı tehdit eden en büyük 10 tehlike...
HAVA KİRLİLİĞİ VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ
Listenin başında tüm dünyayı ilgilendiren ve tehdit oluşturan iklim değişikliği ve hava kirliliği yer alıyor. Dünya’da her 10 kişiden 9’u kirli hava solumak zorunda kalıyor. DSÖ’ye göre en büyük ve en riskli çevresel sorunu hava kirliliği oluşturacak. Dünyada her sene 7 milyon kişi kirli havanın tetiklediği kanser, kalp krizi, kalp ve akciğer hastalıkları gibi hastalıklar sebebiyle hayatını kaybediyor. Bu ölümlerin yüzde 90’ını ise refah seviyesi düşük ülkelerde gerçekleşiyor.
BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR
Dünya’da her sene şeker hastalığı, kanser ve kalp rahatsızlıkları gibi hastalıklar sebebiyle 41 milyon kişi yaşamını yitiriyor. Toplam ölümlerin yüzde 85’i ise refah seviyesinin düşük olduğu ülkelerde yaşanıyor. Sigara ve tütünlü mamuller kullanımı, az spor yapmak, aşırı alkol kullanımı, sağlıksız beslenme ve hava kirliliği bu hastalıkların ana nedenleri arasında.
GRİP SALGINI
Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) göre dünyayı büyük bir grip salgını vuracak. Ancak bunun ne büyüklükte ve nerede olacağı kestirilemiyor. Araştırmalar, bu hastalıkla ilgili acil durum hazırlıklarının birçok ülkede en düşük seviyede olduğu belirtiliyor. DSÖ, virüs türünü belirlemek dünya genelinde 144 ülkede 153 farklı kurumla birlikte düzenli olarak veri paylaşımı yapılıyor.
YETERSİZ KOŞULLAR
Dünya nüfusunun yüzde 22'si (1.6 milyar insan) kuraklık, açlık, savaş ve göç gibi uzun soluklu sorunlarla yüzleştiği için, bu bölgelerde temel sağlık hizmetleri ve tedavilerinde büyük aksamalar yaşanıyor. DSÖ'ye göre dünyanın her bölgesinde temel sağlık hizmetlerinin verilemediği yerler var.