Dünyada koronavirüs paniği yeniden başladı: Hükümetler Çin'den gelen yolculara tedbir alıyor

Dünyanın birçok ülkesinde koronavirüsün etkisini yitirdiği ve hükümetler tarafından getirilen tedbirlerin kaldırıldığı görülüyordu. Ancak Çin’de koronavirüs tablosunun her geçen gün kötüye gittiğini gören dünya ülkeleri, bazı tedbirleri yeniden yürürlüğe koydu. 

İtalya, koronavirüs pandemisinin ilk döneminde en ağır etkilenen ülkelerden biri olarak ön plana çıkmıştı. Hükümet, aldığı sıkı kapama tedbirleriyle koronavirüsün etkisini azaltmaya çalışmış ve sağlık çalışanları üzerindeki yükün hafiflemesini amaçlamıştı. 

Çin’de koronavirüs vaka sayılarının her geçen gün artması ve Pekin hükümetinin yeni tedbirler alması İtalyayı da harekete geçirdi. Başbakan Giorgia Meloni, Çin’den gelen yolculardan alınan örnekler üzerindeki ilk incelemelerin yeni varyanta işaret etmediğini dile getirdi. Meloni, ilk 15 vaka üzerinde gerçekleştirilen incelemelerde İtalya’da şu anda mevcut olan Omicron varyantına rastlandığını bildirdi.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre, İtalya Sağllık Bakanlığı’nın dün aldığı karar kapsamında, ülkeye Çin’den gelen tüm uçuşlarda koronavirüs testi yapılacak. Karara göre, pozitif çıkan yolcular için durumlarının ağırlığına göre ev/otel ya da hastanede karantina uygulanacak.

Lombardia’dan gelen sonuçlara göre, Milano Malpensa Havalimanı’na 26 Aralık’ta inen iki Çin uçuşundaki yolcuların yaklaşık yarısının koronavirüs testinin pozitif olduğu tespit edildi. BBC’nin aktardığına göre, Çin’den gelen bir uçaktaki 120 yolcudan 62’sinin, bir diğer uçaktaki 92 yolcudan da 35’inin pozitif olduğu belirlendi.

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Orazio Schillaci, Çin’den gelen uçuşlara yönelik tedbir kararının “İtalya nüfusunu korumak ve olası yeni varyantları tespit etmek için gerekli olduğunu” dile getirdi.

Schillaci, Avrupa Komisyonu’na bir mektup yazdığını ve “Tüm Avrupa topraklarında benzer girişimlerde bulunulması” çağrısı yaptığını belirtti. 

İtalya Sağlık Bakanı, “Çin’deki vakalarda görülen artış, uzun bir tecritten sonra önlemlerde ani bir gevşeme olması ve ayrıca belli ki Çin aşılarının etkisiz kalmasından kaynaklanıyor. Bu nedenle Çin’de çok sayıda enfeksiyon olduğunu düşünüyoruz. Çinli yetkililer de verileri yayımlamıyor” ifadelerini kullandı.

Schillaci, bu nedenler dolayısıyla güvenlik açısından zorunlu test kararı aldıklarını vurguladı.

İtalyan gazeteleri de Çin’de artan koronavirüs dalgasına ve Roma hükümetinin aldığı yeni kararlara geniş yer verdi. Ansa haber ajansı, “pandeminin en karanlık anlarına dönme korkusunu” dile getirirken; Corriere Della Sera ise “Çin’den gelenlere test” başlıklı manşet haberinde Çin’in Roma Büyükelçiliği’nin karara “uygunsuz” diye tepki verdiğine dikkat çekti.

Viola, “Tek bir ülkenin önlem almasının pek işe yaramadığını öğrendik. En kötü senaryonun gerçeğe dönüşmesini önlemek için Avrupa çağında acil ve kararlı eyleme ihtiyaç var. Maalesef pandemi bitmedi” ifadelerine yer verdi.

DÜNYA ÜLKELERİNDEN ÇİN KARARLARI

Pekin hükümeti geçtiğimiz günlerde 3 yıl aranın ardından 8 Ocak’tan itibaren seyahat sınırlamalarını kaldıracağını açıklamıştı. Çin’den yurt dışı seyahatleri rezervasyonlarında patlama yaşandığı belirtiliyor. Bu kararın ardından İtalya, Japonya, Tayvan ve Hindistan gibi ülkeler; Çin’den gelecek yolculardan negatif test sonucu isteneceğini duyurdu.

Avustralya ve İngiltere ise Çin’den gelen yolcular için yeni kurallar getirilmeyeceğini açıkladı. Pekin hükümetinin günde yaklaşık 5 bin vaka açıklaması ve ülkedeki yeni koronavirüs dalgası, dünya ülkelerinde endişelerin artmasına yol açıyor. Bazı uzmanlara göre gerçek sayı 1 milyonu bulabilir. 

ABD’li yetkililer, Çin’den gelecek yolculardan test isteme kararının, Pekin’in bildirdiği verilerin “yeterli ve şeffaf” olmaması nedeniyle alındığını dile getirdi.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin açıklamasında “(Bu adım) ortaya çıkabilecek yeni potansiyel varyantları belirlemeye çalışırken virüsün yayılmasını yavaşlatmak için gerekli” ifadeleri kullanıldı. 

Karar kapsamında 5 Ocak’tan itibaren Çin anakarası ile Hong Kong ve Mecau’dan gelenler için negatif test sonucu ibraz etmenin zorunlu olacağı bildirildi. Çin Dışişleri Bakanlığı ise koronavirüsle ilgili kuralların “bilimsel” bir temele dayanması gerektiğini vurguladı. Bakanlık, Batı medyasını “sansasyon” peşinde olmakla suçluyor.