Covid-19 için aşı ve ilaç bulundu mu?

Çin'den yayılan yeni tip koronavirüs mücadelesi dünya ülkelerinin ana gündem maddelerini oluştururken, aşı ve ilaç çalışmaları da hız kesmeden devam ediyor. Mevcut tedavi yöntemlerinin artı ve eksi yönleriyle bilimsel çalışmalara temel oluşturduğu sürecin sonuna gelindi mi? Hangi ülkeler ön plana çıkıyor? İngiltere aşıyı buldu mu? Plazma tedavisi işe yarıyor mu?

Çin’in Wuhan kentinden dünyaya yayılan yeni tip koronavirüs (Covid-19) dünya genelinde beş milyondan fazla kişiyi etkisi altına alırken, virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 350 bini geçti.

Ülkeler, virüsün tespit edildiği ilk günden bu yana ilaç ve aşı çalışmalarına başladı. İlk deneyler Çin’de yapılırken, İngiltere dünyanın en büyüğü olduğunu iddia ettiği çalışmalar kapsamında 5 bin hastanın katıldığı denemeler yürütüyor.

James Gallagher’in kaleme aldığı ve BBC Türkçe’de yayınlanan makaleye göre, virüse karşı üç farklı yaklaşım deneniyor.

- Birincisi, virüsün vücutta gelişimini engellemek için antiviral ilaçlar kullanılıyor.

- İkincisi, virüse karşı bağışıklık sistemi aşırı tepki verdiğinden bedene verdiği zararı engellemek için bağışıklık sistemini rahatlatacak ilaçlar üzerinde çalışılıyor.

- Üçüncü olarak da, virüse saldıracak bir antikor geliştirilmesi öngörülüyor.

Koronavirüse karşı umut vaat eden ilaçlardan birisi Remdesivir. Antiviral etken maddeler barındıran Remdesivir ile virüsün tedavisinin kısaltılmasını öngörülerini de destekliyor.

İlaca ilişkin tartışmalar devam ederken sıtma hastalığının tedavisinde kullanılan klorokin ve hidroksiklorokin de gündemde.

ABD Başkanı Trump’ın kendisinin de aldığını belirterek işaret ettiği hidroksiklorokin, özellikle yan etkileri nedeniyle tartışma konusu olmaya devam ediyor.

Bilimsel yayın Lancet'te yayımlanan bir araştırmaya göre, klorokin ve hidroksiklorokinin kullanıldığı hastalarda kullanıldığı hastaların kalbinde ritim bozukluğu görülme sıklığının ve ölüm oranının kullanılmayanlara kıyasla daha yüksek.

Türkiye’de ise "İmmün plazma tedavisi" yağın olarak kullanılmaya devam ediyor. Glikoprotein yapısındaki moleküller olan antikorlar, kanın "plazma" adı verilen sıvısında oluşuyor. Covid-19 geçiren kişilerin bağışıklık sistemlerinde oluşan antikorların virüslü kişilere nakledilmesi ile yapılan tedavi, özellikle hastaların ‘entübe’ edilmemesi için kullanılıyor.

Üzerinde çalışılan tedavi yöntemlerine ilişkin gelişmelerin sonuçlarını görmek için birkaç aylık süre öngörülürken, aşı çalışmaları için sıfırdan yürütülen araştırmalar devam ediyor.

Geçerli bir ilacın henüz piyasaya sürülmemesinden dolayı uzmanlar ikinci dalga uyarısını sık sık yinelerken, normalleşme çalışmaları da devam ediyor.