Milli Mücadele’de düşmana karşı verdiği mücadeleyle tarihe adını yazdıran Sütçü İmam, 1872’de Maraş’ta dünyaya geldi ve uzun yıllar camide imamlık yaptı. Uzunoluk Camii’nin altında bulunan küçük dükkanda süt satarak geçimini sağlayan Sütçü İmam’ın gerçek adı zaten İmam’dı. ‘’Sütçü’’ yalnızca İmam’ın önüne getirilen bir lakap olmuştu. Cami’nin altındaki dükkanında süt satması sebeple ‘’Sütçü İmam’’ olarak biliniyordu.
KURTULUŞ MÜCADELESİNİ BAŞLATTI
Sütçü İmam aynı zamanda, 31 Ekim 1919’daki Maraş’ın işgalinde düşmana ilk kurşunu sıkan kişi olmuştu. Düşmanın buradan kavuşmasında büyük rol oynadı. Maraş’ın işgal girişimi 22 Şubat 1919’da İngiliz işgal kuvvetlerinin şehre girmesiyle başladı. Yaklaşık 8 ay süren işgalin ardından, Maraş 29 Ekim 1919’da Fransızlar tarafından işgal edildi.
Ermeniler bu olayı büyük bir sevinçle karşılarken, Fransız askerlerinin şehre girişinden birkaç gün sonra, Türk kadınlarına ‘’Burası artık Türk memleketi değildir. Fransız müstemlekesinde peçe ile gezilmez!" diyerek saldırıldı. Kadınların feryadı üzerine olay yerine gelen Maraşlılar, Ermenileri uyardı ancak askerler kadınlara saldırmaya ve sarkıntılık etmeye devam etti.
Olay yerinde yaşanan gelişmeler üzerine Çakmakçı Sait, "Gâvur oğulları!’’ diyerek askerlerin üzerine yürür. İşgalciler Çakmakçı Sait’e ateş ederek oracıkta öldürür. Bu olaya şahit olan Sütçü İmam silahıyla ateş açar ve bir Ermeni askerini öldürürken, diğerlerini de yaralar. Olaydan sonra Sütçü İmam ev ev aranır, insanlara işkence uygulanır ancak hiç kimse nerede olduğu bilgisini vermez.
31 Ekim 1919 günü Kahramanmaraş'ta düşmana ilk kurşunu sıkan Sütçü İmam, o gün kurtuluş hareketini başlattı. Kurtuluş mücadelesini başlatan kahraman olarak anılan Sütçü imam, mücadelenin ardından harpteki fedakarlıkları nedeniyle belediyeye odacı olarak alındı ve Maraş Kalesi’ndeki topun idaresi kendisine bırakılarak ödüllendirildi.
Ancak bu ödül Sütçü İmam’ın sonunu getirdi… Top atmak için kaleye çıkan Sütçü İmam, barutun ateş almasıyla ağır şekilde yaralandı. O gün yaşama tutunamayan Sütçü İmam, kaldırıldığı hastanede 25 Kasım 1922'de hayatını kaybetti. Çınarlı Camii Mezarlığı'na defnedilen Sütçü İmam, 3 kız 1 erkek çocuk babasıydı. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinde ismi yaşatılan kahramanın adı mahalle, cadde ve sokaklara da verildi.