Arkeologlar, insanlık tarihine yeni eserler kazandırmaya devam ediyor

Geçmişten günümüze devam eden arkeoloji çalışmaları tarihimize yeni eserler kazandırmaya devam ediyor. Yeni eserlerin keşfedildiği bazı ülkeler ise; İspanya, Norveç, Mısır, Amerika, İngiltere, İtalya…

Arkeoloji, birçok bilim dalından faydalanarak eski kültürleri inceleyen bir bilim dalıdır. Eski çağların; araç, eşya ve yapı kalıntılarını inceleyen arkeologlar, insanlığın özellikle tarih öncesi dönemlerdeki yaşamlarına dair bilgi ve fikir sahibi olmayı hedefler. Bu doğrultuda gerçekleştirilen bir dizi arkeolojik çalışmayı intell4 okurları için derledik.

110

1978 yılında keşfedilen İspanya’nın 'Cueva Des-Cubierta' mağarasında; bilim insanları, hayvan cesetlerinden özenle ayrılmış, ateş ve çeşitli araç gereçlerle işlenmiş kafatasları keşfetti. Yapılan araştırmalara göre; mağaranın neandertaller tarafından ayinler için kullanıldığı iddia ediliyor. Keşfedilen kafataslarının günümüzde soyu tükenmiş olan bizon ve yaban öküzüne ait olduğu tespit edildi. 

210

Norveç’te arkeologlar, İskandinavya'da 2 bin yılı öncesine ait dünyanın en eski runik alfabeli taş yazıtını ortaya çıkardı. Taş yazıt, bir mezar kazısı sırasında bulundu. Bu yazıtın, MS 1 ile MS 250 yılları arasında yazıldığı tahmin ediliyor. Runik alfabeli taş yazıtın ön yüzeyinde "İdiberug" yazısı bulunuyor. "İdiberug" yazısının bir aileyi ya da insanı temsil ettiği düşünülüyor. 

Mısır’da arkeologlar, Ölüler Kitabı’na ait 16 metre uzunluğunda papirüs keşfetti. Bulunan papirüsün MÖ 50 yılına ait olduğu belirlendi. Ölüler Kitabı, Mısırlılar tarafından ölülere yeraltı dünyasında yol göstermesi için rehber olarak hazırlandı. 

410