Katar'dan OPEC+ kararına tepki: "Siyasallaşmasını reddediyoruz"
Katar Enerji Bakanı Saad Şerida El- Kaabi, petrol üretiminin düşürülmesi kararının siyasallaştırmasını reddettiklerini açıkladı.
Katar News Agency haber ajansına göre, Sad Şerida El-Kaabi, Harsa kentinde düzenlenen güneş enerji santrali açılış töreninde OPEC + kararıyla ilgili açıklamalarda bulundu.
Enerji Bakanı Kabi, ”Biz OPEC üyesi değiliz ancak örgütün eski bir üyesi olarak deneyimimize göre, kararlar örgüt içinde arz talep dengesinin gerçekleştirilmesi için teknik ve ticari veriler temeli üzerinde alınıyor. Petrol üretiminin düşürülmesi kararını siyasallaştırmayı reddediyoruz” dedi.
Kabi, Katar Enerji Şirketinin dünyada sıvılaştırılmış gaz alanında (LNG) en büyük olmayı hedeflediğine dikkat çekerek bunun organik büyümeyle sağlanacağını ve fiili olarak ticari ekipler oluşturulması yönünde çalışmalar yaptıklarını ifade etti.
Katar LNG’sinin yüzde 70’ini Asyalı müşterilere uzun vadeli sözleşmelerle gönderiyor. Bu nedenle Katar şu an üretiminin sadece yüzde 10-15‘ini Avrupa’ya iletebilecek durumda.
OPEC+ HANGİ KARARI ALMIŞTI?
OPEC+ grubunun enerji ve petrol bakanları petrol üretimini Kasım ayından itibaren 2 milyon varil azaltma kararı almıştı.
Karar sonrası Amerikan basını tarafından ABD Başkanı Joe Biden’a, “Yumruk tokuşturduğu Suudi Arabistan’dan tokat yedi” yorumları yapılmıştı.
Katar OPEC’den Neden Ayrılmıştı?
Katar 1961 yılında üye olduğu Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü(OPEC) üyeliğinden 2018 yılında ayrılacağını söylemiş 2020 yılında da 58 yıllık üyeliğini sonlandırmıştı.
Katar Enerji Bakanı Saad Şerida El-Kaabi sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) üretimine odaklanmak amacıyla OPEC üyeliğinden ayrılmak istediklerini ifade etmişti.
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Farhan Al ise Arabiya televizyonuna yaptığı açıklamada, ülkesinin ABD ile stratejik ilişkilere sahip olduğunu söylemiş ve ham petrol üretiminde azaltmaya giden OPEC+ kararlarının ekonomik sebeplerle alındığını belirtmişti.
Cezayir Enerji ve Madenler Bakanı Muhammed Arkab da OPEC Genel Sekreteri Heysem el-Gays ile Başkent Cezayir’de bir çalışma toplantısı gerçekleştirmiş; toplantıda OPEC+ grubunun petrol üretimini azaltma kararını desteklediklerini açıklamıştı.
KATAR, PETROL ÜRETİMİNİN DÜŞÜRÜLMESİ KARARINI NEDEN REDDEDİYOR?
Petrol ve sıvılaştırılmış doğalgaz Katar ekonomisinin temelini oluşturuyor. TC. Ticaret Bakanlığı Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan “Katar Ülke Profili” başlıklı dosyada doğalgaz ihracatının Katar’ın toplam ihracatının yüzde 40’ına ulaştığı belirtilmiştir. Hazırlanan dosyada Katar’ın toplam doğalgaz rezervi 25,3 trilyon m3 ve yıllık LNG ihracatı 31 milyon ton olduğu kaydedilmiştir.
Petrol gelirlerinin devletin toplam gelirleri içerisinde yüzde 60’ın üzerinde rol oynaması nedeniyle devlet harcamaları da petrol fiyatlarındaki dalgalanmalardan doğrudan etkilenmektedir.