İngiltere'de gerçekleşen klinik çalışmaları sayesinde hastalar geleceğe umutla bakıyor
Bilim insanlarının gerçekleştirdiği son çalışmalar sayesinde kanserin önlenmesi ve tedavi edilmesine yönelik yeni bulgular kaydedildi. Bu kapsamda Birleşik Krallık Kanser Araştırma Enstitüsü verilerine göre; yaklaşık 1,2 milyon kişinin hayatının kurtarıldığı bildirildi. Araştırmada, ölüm oranlarının son 40 yılda dörtte bir oranında azaldığı ifade edildi.
Gelişen teknoloji ile değişen dünya, kanser hastalığının önlenmesi ve tedavi edilmesi için farklı çalışmalara olanak sağlıyor.
Kanser hastalığının tedavisinde önemli gelişmelere imza atan ülkelerden biri de İngiltere. 1980 yılından bu yana umut verici çalışmalarını sürdüren İngiliz bilim insanları kanser tedavisinde önemli yol katetti.
Bu alanda araştırmalarını yoğunlaştıran Birleşik Krallık Kanser Araştırma Enstitüsü (Cancer Research UK) bünyesindeki bilim insanları ortaya çıkardıkları buluşlar ile kanserli hücrelerin neden olduğu ölüm sayısını azaltmayı hedefliyor.
Söz konusu araştırmalar neticesinde vücudun kendi başına ürettiği anti-tümör (hücresel bağışıklık) savunmasının dışarıdan müdahale ile güçlendirmenin mümkün olduğu keşfedildi.
Bu çerçevede değerlendirmelerde bulunan Profesör John Anderson, bağışıklık sisteminin belirli hücrelerinin tümörle savaşma konusunda doğuştan gelen bir yeteneğe sahip olduğunu işaret etti.
KANSER TEDAVİSİNDE BAŞARILI SONUÇLAR ELDE EDİLDİ
Öte yandan kanser tedavisinde umut verici çalışmalar gerçekleştiren Enstitü’nün aktardığına göre, yaklaşık 1,2 milyon hastanın hayatının kurtulduğu tespit edildi.
Araştırmacılar, son kırk yılda kansere bağlı ölüm oranlarının dörtte bir azaldığını belirtirken bu durum her kanser tedavisi için aynı başarının sağlandığı anlamına gelmiyor.
Bazı kanser türlerinde; yaş, cinsiyet, gen, beslenme, çevre gibi birçok faktör hastalığın seyrinde önemli rol oynuyor.
Birleşik Krallık’ta; 1970'lerde kanser hastalığından 4 kişiden yalnızca 1’i 10 yıldan daha uzun bir süre sonra kurtulabildi. Kanser Araştırma Enstitüsü sonuçlarına göre, bugün 4 kişiden 2'si hayatta kalıyor.
Kanser araştırmalarında öne çıkan bir başka konu ise mikro incelemeler. Bu çerçevede çalışmalara öncülük eden Birleşik Krallık Kanser Araştırmaları Cambridge Enstitüsü araştırmacılarından Dr. Sarah Bohndiek ve ekibi, kanserin gelişimi ve hücrelerin evrilme sürecine dair birtakım çalışmalar gerçekleştiriyor.
Ekip, geliştirmekte olduğu görüntüleme aracı sayesinde inatçı tümörlerin mikro ortamını incelemek için kullanacak.
Mikro ortamın tümörlerin gelişiminde nasıl bir rol oynadığını gözlemleyecek olan araştırmacılar, bu sayede tedavide başarı oranının artırılmasına katkı sağlamayı hedefliyor.
KLİNİK ARAŞTIRMADA HASTALAR TEDAVİYE UMUTLA BAKIYOR
Bununla birlikte İngiltere'de kanser teşhisi konulan yaklaşık 5 kişiden 1'i klinik araştırmalara katılıyor.
Bu araştırmalara katılan hastalardan biri olan 59 yaşındaki Oliver, çenesinin altındaki şişmiş bezleri fark etmesi sonrasında bademcik kanseri olduğunu öğrendi.
Oliver, Birleşik Krallık Kanser Araştırmaları tarafından finanse edilen bir klinik çalışması PARSPORT araştırmasına katıldı.
Hastayı tedavi etmek amacıyla IMRT, (Doz Yoğunluk Ayarlı Radyoterapi) teknolojisinden faydalanan bilim insanları bazı açıklamalarda bulundu.
Uzmanlar; bu teknolojinin standart radyoterapi kadar etkili olduğunu, çevre dokuya daha az zarar verdiğini ve ağız kuruluğu gibi daha az yan etkiye yol açtığını ortaya koydu.
Birleşik Krallık Kanser Araştırma Enstitüsü klinik araştırmasına katılan Oliver, “Tıbbi araştırmalara yardım etme şansı bana sunulduğu için kendimi şanslı hissediyorum. Şu anda kanserle mücadeleye yönelik araştırmalarda muazzam fırsatlar var. DNA ve genomlarla ilgili bilgilerde muhteşem ilerlemeler var. Tüm bu denemeler ve projelerle bundan en iyi şekilde yararlanmak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyuluyor. Heyecan verici bir süreç. Klinik araştırmasında yatırıma ve fonlara şimdi daha fazla ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.
BİLİM İNSANLARI ÇALIŞMALARINA DAHA FAZLA DESTEK BEKLİYOR
Cancer Research UK uzmanları tarafından yürütülen bir çalışmaya göre, İngiltere, kanser araştırmalarında geleceğini güvence altına almak istiyor.
Uzmanlar, Avrupa Birliği'nin araştırma ve inovasyona yönelik finansman programı olan Horizon Avrupa’ya mümkün olan en kısa sürede katılmayı hedefliyor.
Francis Crick Enstitüsü Onkogen Biyoloji Laboratuvarı Başkanı Profesör Julian Downward, “Birleşik Krallık'ı uluslararası yetenekler için daha çekici hale getirmezsek ülkenin bilimsel yetenekleri beyin göçüyle karşı karşıya kalacak. Horizon Avrupa'da hibelere teklif verebilmek, buna yönelik önemli bir adımdır” dedi.
Cancer Research UK'nin Politika ve Bilgiden Sorumlu Genel Müdürü Dr. Ian Walker ise konuya ilişkin değerlendirmesinde, "Kanser alanında çalışmalar gerçekleştiren bilim insanları, en parlak ve en iyi laboratuvarlara sahip olmanın zor olduğunu düşünüyor. Horizon Avrupa’da AB'deki araştırmacılarla aynı şartlara erişememek, Birleşik Krallık'taki bilim insanlarının, gelecekteki finansman fırsatlarının merkezinde değil, kenarlarında kalması anlamına gelecektir” açıklamalarında bulundu.