Kanalizasyondan koronavirüs bulaşma tehlikesi: Atık sulardan uzak durun!

Hollanda’da kanalizasyon sularında koronavirüs tespit edilmesinin ardından ülkeler teker teker atık su numunelerinden örnek alarak test yaptırmaya başladı. Peki, kanalizasyondan koronavirüs bulaşması mümkün mü? Uzmanlar atık atık sularla ilgili hangi uyarılarda bulunuyor?

Geçtiğimiz günlerde Hollanda'da koronavirüs salgınının yoğun olarak görüldüğü Amsterdam’daki kanalizasyon suyunda koronavirüs bulunmuş ve halk atık sulardan uzak durulması konusunda uyarılmıştı. Hollanda’da yaşanan bu gelişmenin ardından ülkeler bir bir, atık su numunelerinden test yaptırıp önlem almaya başladı. Özellikle kanalizasyon şebekelerinde çalışan işçiler olası riske karşı uyarıldı.

Yaşanan söz konusu gelişmenin ardından solunum yoluyla bulaşan hastalığa ilişkin pek çok detay gibi, virüsün gaita (dışkı) yoluyla bulaşıp bulaşmadığı da tartışma konusu oldu. Hollanda Ulusal Halk Sağlığı ve Çevre Enstitüsü (RIVM) virüsün bazı hastaların dışkıları yoluyla kanalizasyona karıştığını belirterek kanalizasyon sularında inceleme yaptı. İlk resmi korona hastasının teşhis edildiği Loon op Zand ilçesinin atık su arıtma tesisin yanı sıra Kaatsheuvel kasabası, Tilburg ve Amsterdam kentlerinin kanalizasyon şebekelerinde koronavirüs bulundu.

Loon op Zand ilçesinin bağlı olduğu Tilburg, Hollanda’da koronavirüs salgınının en yoğun olduğu Noord Brabant bölgesinde yer alıyor. RIVM’nin daha önce yaptığı atık su araştırmasında norovirüs, antibiyotiğe dirençli bakteriler, çocuk felci ve kızamık virüsü de aynı teknikle belirlenmişti.

ARITILMIŞ SULAR GÜVENLİ Mİ?

Kaatsheuvel kasabasındaki arıtma tesisinden çıkan sularda virüsün yer almadığını ve arıtma suyu ile içme suyu arasında bağlantı bulunmadığını belirten Hollandalı uzmanlar, içme sularının güvenli olduğunu açıkladı. Birlik açıklamasında, "Kanalizasyon arıtma tesisinden çıkan suda koronavirüs bulunamadı. Ama tabii ki, daha önce olduğu gibi buraya yüzmeye gitmemeli veya köpeğinizin tahliye edilen suda oynamasına izin vermemelisiniz" denildi.

KANALİZASYON VE ATIK SU MERKEZLERİNDE ÇALIŞANLAR RİSK GRUBUNDA

Ayrıca uzmanlar koronavirüsün kanalizasyondan insana bulaştığı yönünde bir vakaya henüz rastlanmadığının altını çizerek, kanalizasyondaki koronavirüsün ancak kişinin eliyle sudan aldıktan sonra ağzına ve yüzüne götürmesi durumunda etki edeceğini belirtti. Bu bağlamda yapılan araştırmalar neticesinde, kanalizasyon ve atık su arıtma tesislerinde çalışanlar için ciddi uyarılar yapıldı.

TÜRKİYE’DE ARAŞTIRMA YAPILDI MI?

Türkiye’de henüz bir araştırma yapılmış değil ancak Adli Toksikolog Doç. Dr. Nebile Dağlıoğlu, koronavirüs salgınına karşı atık sudan virüs haritası çıkartarak bir haritalama sistemi oluşturabileceğini açıkladı. Dağlıoğlu'na göre bu koronavirüs haritası ile virüs taşıyan hastaların bulunduğu bölgeler daha erken teşhis edilebilir. Birçok insanda koronavirüs semptomlarının ortaya çıkmadığını ancak bu inceleme ile virüsü bölgelere ayrılarak bir haritalama yapılabileceğini belirten Dağlıoğlu, Şu anda dünyada arkadaşlarımız benzer çalışma içerisinde. Biz de onları yakından takip ediyoruz. Eğer Bakanlığımız bununla ilgili iş birliği yapmak isterlerse biz buna hazırız’’dedi.