Kaliningrad’da gerilim her geçen gün artıyor

Rusya ile Batı arasındaki Kaliningrad krizi her geçen gün büyüyor. Litvanya’nın bölgeye yönelik kısıtlamaları nedeniyle Rusya, bölgeye askeri yığınak yapmaya devam ediyor.

Kaliningrad, İkinci Dünya Savaşı sonunda SSCB tarafından Almanya’dan ilhak edilmişti. Baltık Denizi kıyısında bulunan ve Rusya’ya bağlı olan Kaliningrad’ın, Rusya ile kara sınırı bulunmuyor.

Bölge son günlerde dünya kamuoyunun bir numaralı gündem maddesi haline geldi Litvanya hükümeti, kendi toprakları üzerinden Rusya’nın Kaliningrad bölgesine demir yolu taşımacılığına kısıtlama getirdiğini açıkladı.

Bunun üzerine Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Litvanya hükümeti ve Avrupa Birliği’ne tepki gösterdi. Peskov, bu kararın “illegal ve kabul edilemez” olduğunu belirtti.

Rusya Ulusal Güvenlik Sekreteri ise Litvanya’ya yaptırım uygulayacaklarını açıkladı. Litvanya Maslahatgüzarı, Rusya Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı ve kendisine protesto notası verildi.

AB’nin Moskova Büyükelçisi Dışişleri’ne çağrılarak protesto notası verilirken, bölgeye transit geçişlerin derhal serbest bırakılması, aksi takdirde misillemelerin geleceği belirtildi.

Kaliningrad’ın karada iki komşusu bulunurken, bu ülkelerden biri Avrupa Birliği’ne, biri ise NATO’ya üye. Rusya sadece uluslararası sulardan veya kendisine hava sahasını kapatmayan ülkelerden Kaliningrad’a ulaşabilecek. Bölgede 1 milyondan fazla kişi yaşarken, bunlardan çoğunluğu Ruslar oluşturuyor.

Moskova hükümetinin bölgede füze ve silah konuşlandırdığı iddia edilirken, bu durum, Batı ülkelerini endişelendiriyor.