Japonya'dan onlarca Rus şirketine yaptırım açıklaması
Japonya, Ukrayna'yı işgalinden dolayı Rusya'ya yeni yaptırımlar uyguladı. Yaptırım kararı, Hiroşima’daki G-7 Zirvesi'nde alınan kararlara paralel olarak geldi.
Kabine Başsekreteri Hirokazu Matsuno; gazetecilere verdiği röportajda, Japonya'nın verdiği kararların, geçen hafta Hiroşima'da G-7 ülkeleriyle anlaşılan prensiplere uygun olduğunu söyledi.
Matsuno, Minsk ile Moskova arasında perşembe günü imzalanan ve Rus ordusunun taktik nükleer silahlarını Belarus'ta konuşlandırmasına imkan veren bir anlaşmayı, “Dünyada nükleer saldırıya uğrayan tek ülke olan Japonya, Rusya'nın nükleer silah tehditlerini ve bunların kullanımını kesinlikle kabul edilemez bulmaktadır” sözleriyle kınadı.
Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı’nın ortak açıklamasına göre, Tokyo, 24 kişi ve 78 kuruluşa yeni yaptırımlar uyguladı.
Yaptırım uygulanan kuruluşlar arasında; Ural, Sokol, Komsomolsk-on-Amur ve Irkutsk uçak fabrikaları, Saturn United Aircraft Corporation, Pulsar Research and Production Enterprise, GAZ Group, Trading House ROSEL, Independent Insurance Group, Makeyev State Rocket Center gibi şirketler yer aldı.
Korgeneral Mikhail Zukho, Tümgeneral Ramil İbatullin gibi askerî personele ek olarak, Almaz-Antey Yönetim Kurulu Başkanı Yan Novikov ve TV sunucusu Olga Skabeyeva'ya mal varlıklarını dondurma suretiyle yaptırım uygulandı.