İtalya hükümetinden çarpıcı karar: “Gemideki sığınmacıları seçerek aldı”
İtalya hükümetinin, Akdeniz’de sığınmacıları kurtaran Fransa merkezli sivil toplum kuruluşu (STK) Sınır Tanımayan Doktorlar’a ait Gel Barents gemisindeki 572 sığınmacıdan sadece 357’sinin karaya çıkmasına izin verdiği bildirildi.
Geo Barents gemisi, Akdeniz’de son haftalarda yaptığı operasyonlar sonucu sığınmacıları kurtarması ve bu insanların tahliyesi için açık denizde günlerce İtalya’nın güvenli liman tayin etmesini beklemesiyle biliniyor.
Geo Barents gemisinin, dün akşamüstü Katanya Limanı’na gelmesine izin verildiği belirtildi.
Giorgia Meloni liderliğindeki sağ koalisyon hükümetinin kabul ettiği kararname kapsamında gemideki 572 sığınmacının tamamının karaya çıkmasına izin verilmedi.
İtalyan basını, yetkililerin gemiye çıktığını, sığınmacıların durumunu tek tek değerlendirdiğini ve sadece durumu hassas kabul edilen 357 kişinin gemiden inmesine izin verildiğini yazdı.
215 sığınmacının ise gemide kaldığı kaydedildi.
MSF tarafından yapılan açıklamada, “Bir kurtarma operasyonu ancak tüm kurtarılanların güvenli bir yere tahliye edilmesiyle tamamlanmış sayılabilir. İtalyan yetkililerin önerdiği kısmi ve seçici tahliye, uluslararası deniz hukukuna göre yasal olarak değerlendirilemez” denildi.