Birleşik Arap Emirlikleri İsrail'e bir adım daha yaklaştı

Yaklaşık üç bine yakın Yahudi tarafından Birleşik Arap Emirlikleri'nde kurulan 'BAE Yahudi Topluluğu' sosyal medya platformu Twitter'dan yayınlanan özel bir kliple duyuruldu. Klip, tüm dünyada ilgi çekerken, Birleşik Arap Emirlikleri ve İsrail arasında son yıllardaki yakınlaşmanın her geçen gün adım adım ilerlediği bir kez daha gözler önüne serildi.

İran’ı Ortadoğu’da en büyük ve ortak tehdit olarak gören, ABD’nin arabuluculuğu ile bir araya gelen İsrail be Birleşik Arap Emirlikleri, 2017 yılından u yana stratejik ortaklıklarına her geçen gün yeni bir adım ekliyor.

Ortaklıklarına 2021 yılında Dubai’de ekonomik işbirliğini de dâhil edecek olan iki ülke, bölgesel düzeyde de Mısır, Suudi Arabistan’ın da katılmasıyla etki alanını genişletecek olan ülkeler, İsrail’in stratejik hamleleriyle yeni bir Ortadoğu hayalini kuruyor.

Körfez ülkelerinin işbirliğinin getireceği derinlik hem Rusya ve İran’ın bölgedeki hâkimiyetini artıracak hem de İsrail’in atacağı adımları kolaylaştıracak.

Etnik azınlıkların, iç krizlerin, değişen fraksiyonların farklı platformlara ve küresel krizlerin bölgeye etkisini de minimuma indirgemeyi hedefleyen İsrail ve Arap ülkelerinin ortaklığı, adım adım oluşturulmakta ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin ekonomik hamleleri ile de netlik kazanıyor.

Yahudi lobisinin yardımıyla elmas ticaretinden önemli pay alan Birleşik Arap Emirlikleri, Yerleşim Bölgeleri Projesi’nde kendini hedef tahtasında bulsa da, Arap dünyası üzerindeki etkinliğini yitirmedi.

İsrail ile kurulan ortak liman üzerinde ekonomik işbirliğini bir adım öteye taşıyan Birleşik Arap Emirlikleri, son olarak BAE Yahudi Topluluğu’nu resmen kurdu.

Sosyal medya platformu Twitter üzerinden resmen duyurulan topluluk, “Jewish Community of the UAE-BAE” adını taşıyor.

1 Haziran’da resmen duyurulan topluluk, özeli bir de klip paylaştı. BAE yetkilileri ve ordusu için İbranice duaların okunduğu klipte, topluluğa üye bireylerin çölde yürürken ellerindeki BAE bayrakları dikkat çekti.


İsrail ile girdikleri ittifak ilişkisinin ardından Türkiye ve İran politikalarında meydana gelen değişiklik, Suudi Arabistan ve Mısır bağlamında değerlendirildiğinde, özellikle Akdeniz’de süren hâkimiyet mücadelesini de daha net gözler önüne seriyor.