İsrail ve BAE arasında Covid-19 temelli yapay zeka anlaşması
İran tehdidi karşısında Körfez ülkeleri ile anlaşmalar yapan ve özellikle 'Yüzyılın Anlaşması'nda Birleşik Arap Emirlikleri'yle birlikte Suudi Arabistan'dan da destek gören İsrail, şimdi de teknolojik atılımlarıyla gündemde. İsrail - BAE yapay zeka anlaşması nedir? İsrail Körfez'de hangi ülkelerle anlaştı?
İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin bölgede ortak hareket ettiği alanlar 2017 yılından bu yana artarak devam ediyor.
2018 yılında İsrail Spor Bakanı Miri Regev’in Abu Dabi’deki ‘Büyük Cami’yi ziyareti kamuoyunda geniş yankı bulurken, Bakan Regev sosyal medya hesabı Facebbok’tan ziyarete ilişkin şu sözleri paylaşmıştı; “Bu muhteşem caminin anı defterine imzalayan ilk İsrailli yetkili olmaktan ötürü onur duydum” Hemen ardından ikinci hamle gecikmemiş ve İsrail İletişim Bakanı Ayoob Kara, Dubai’de Uluslararası Telekomünikasyon Birliği toplantısına katılmıştı.
İran’ın nükleer santrallerine karşılık Körfez ülkelerinin tamamı ile yakın ilişkiler kuran İsrail’in sürpriz hamlesi ise Netenyahu’nun, 22 yıl aradan sonra gerçekleştirdiği Umman ziyareti olmuştu. Ziyaretin ardından Netenyahu, Arap ülkeleri ile sıcak temasın devam edeceğinin mesajını da vermişti.
Bu zaman zarfından İsrail, Körfez ülkeleri ile ilişkilerini her geçen gün artırdı ve diplomatik ilişkisi olan Mısır ve Ürdün dışında bölgedeki diğer ülkelerle de karşılıklı ziyaretler art arda gelmişti.
Her iki ülke aralarında diplomatik bir ilişki bulunmadığına dair açıklamaları ile gündeme gelmelerine rağmen Birleşik Arap Emirlikleri’nin ‘Yüzyılın Anlaşması’ olarak kamuoyuna duyurulan “Yeni Filistin” devletinin kurulması, yani İsrail’in Filistin’i ilhakı planına yüzde 70 oranında fon desteği sağlayacağı biliniyor.
Bu ziyaretleri ekonomik ve teknolojik ortaklıklar izledi. Birleşik Arap Emirlikleri, Covid-19 ile mücadele kapsamında İsrail ile ortak bir proje başlatıldığını duyurdu ve hemen ardından İsrail’e 100 bin tanı kiti gönderdi.
Bölgede İran’ı kendisine tehdit olarak gören Birleşik Arap Emirlikleri de İsrail ile yakın temas ilişkilerini sürdürmeye devam ederken, yine aynı bölgede Suudi Arabistan en büyük destekçilerinden birisi.
Uzmanlar İsrail’in BAE ile ilişkilerini ‘kaleyi içten fethetmek’ olarak yorumlarken, son olarak BAE içerisinde yaklaşık üç bin Yahudi tarafından kurulan ve özel bir klip ile dünyaya duyurulan 'BAE Yahudi Topluluğu' dikkat çekmişti.
Önemli adım ise Veri Analitiği, İnsan Kontrollü Akıllı Makineler ve Otonom Silahlar alanında geldi ve 2014 yılında yapay zekaya ilişkin çalışma yürüten 512 şirkete ev sahipliği yapan İsrail’de bu sayı 2018 yılının sonunda bin 150’ye yükseldi.
Ülkedeki AR-GE çalışmaları İsrail’in yapay zekâ alanında ilerlemesini gözler önüne sererken şirketler global pazarda dünya ülkelerinden ortaklıklar kurmaya başladı.
IBM, Mc Donald’s, Nutrino, Aspectiva, Nvidia vb. onlarca şirketle işbirliği kuran ve teknolojik alt yapılarla birlikte kimi şirketleri satın alan İsrail, Almanya ile de siber güvenlik, yapay zeka ve nanoteknoloji ortaklığı noktasında anlaştı.
İsrail’in son adım ise The Jerusalem Post gazetesi tarafından duyuruldu. İsrail Ordu Radyosu tarafından yapılan yayında, Rafael ve İsrail Havacılık ve Uzay Sanayi (İAİ) adlı iki devlet kuruluşunun BAE'de lider teknoloji firmalarından G42 ile Kovid-19 konusunda anlaşmalar imzaladığı kaydedildi.
İsrail Savunma Bakanlığı’na füze ve askeri savunma ekipmanları sağlayan Rafael ve İAİ firmaları ile Abu Dabi merkezli yapay zekâ alanında faaliyet gösteren G42 firması arasında imzalanan anlaşmanın detaylarına yer verilmezken, uzmanlar bu anlaşmayı iki ülke arasındaki stratejik ortaklığın büyütülmesi şeklinde yorumladı.