İskoçlar bağımsızlık referandumunu gündemden düşürmüyor
Birleşik Krallık’a bağlı İskoçya bölgesel hükümetinin Başbakanı Nicola Sturgeon, 19 Ekim 2023’te bağımsızlık referandumu düzenlemek istediklerini söyledi.
Sturgeon, İskoçya Parlamentosu’ndaki konuşmasında referandum ile ilgili yol haritasına değindi. İkinci bir bağımsızlık referandumunun nasıl ve neden yapılması gerektiğine dair tezlerini açıklayan Sturgeon, İngiliz Muhafazakar Parti hükümetinin İskoçya’yı “iradeleri dışında AB’den kopardığını” belirtti.
Sturgeon, Avrupa genelinde İskoçya ile karşılaştırılabilir bir dizi bağımsız ülkenin daha güçlü ekonomik ve sosyal performans gösterdiğini dile getirdi.
İskoçya Başbakanı, hükümetinin şu anda hayat pahalılığı kriziyle başa çıkmak için elinden gelen her şeyi yapma gücüne sahip olmadığını söylerken, “Bütçemizin kesilmesini durdurma gücümüz yok” ifadelerini kullandı.
Sturgeon, referandum konusunun İngiliz hükümetiyle “demokratik olarak çözülmesi” gerektiğini ifade ederken, merkezi hükümetle ikinci bir bağımsızlık referandumu düzenleme şartlarını müzakere etmeye “hazır ve istekli” olduklarını açıkladı.
İskoç Ulusal Partisi (SNP) lideri, resmi onay için İngiltere Başbakanı Boris Johnson’a mektup yazacağını belirterek, “Asla yapmayacağım şey ise, İskoç demokrasisinin Boris Johnson’ın veya herhangi bir İngiliz başbakanının tutsağı olmasına izin vermek” dedi.
Sturgeon, İskoç demokrasisinin “bastırılamayacağını” ve sorunun “demokratik olarak çözülmesi” gerektiğini belirtti. İskoçya Başbakanı, iki tarafın “bir araya gelerek referandumun yasal temelini şüpheye yer bırakmayacak şekilde ortaya koyması” gerektiğini kaydetti.
İskoç Ulusal Partisi (SNP) lideri, 19 Ekim 2023’te istişare amaçlı referandum yapacaklarını, buna ilişkin tasarının parlamentoya sunulduğunu ve oylamada halka “İskoçya bağımsız bir ülke olmalı mı?” diye sorulacağını açıkladı.
Referandumun “yasal” olması gerektiğine işaret eden Sturgeon, bunun müzakere edilemez olduğunu ve merkezi hükümetin onayı olmadan yapılabilecek bir referandumun yasallığının belirlenmesi için Yüksek Mahkemeye başvurulacağını belirtti.