IŞİD-K Taliban'dan daha mı tehlikeli?
Kabil Havalimanı saldırılarını gerçekleştiren IŞİD-K örgütü nerede ortaya çıktı? Taliban ile bir bağlantısı var mı? IŞİD-K'ya hakkında tüm bilinenler...
IŞİD-Horasan, IŞİD’in Pakistan-Afganistan bölgesindeki koluna verilen isim. 2015'te ortaya çıkan örgüt, Batı'da Horasan'ın İngilizce yazılışından (Khorasan) dolayı IŞİD-K olarak adlandırılıyor.
Ocak 2015'te gücünün zirvesinde olan IŞİD, Irak ve Suriye’de örgüte katılmak isteyen yeni militanlar topladı. Ardından da IŞİD-Horasan'ı kurduğunu duyurdu.
IŞİD-K militanlarının üsleri, Pakistan sınırından uyuşturucu ve insan kaçakçılığının kolay yapılabildiği Afganistan'ın doğusundaki Nangarhar eyaletinde yer alıyor.
IŞİD-K TALİBAN İLE BAĞLANTILI MI?
Taliban yönetiminde etkili isimlerden biri olan Siraceddin Hakkani aynı zamanda El Kaide ile de yakın bağları olan Hakkani Ağı'nın başında.
IŞİD ise ilk olarak El Kaide'nin Irak kolu lideri Ebu Bekir el Bağdadi tarafından kuruldu. Uzmanlara göre IŞİD-K ile Hakkani Ağı arasında sağlam denilebilecek bir bağ var. Dolayısıyla örgütün Taliban ile de bağlantısı olduğu düşünülüyor.
Ayrıca Taliban 15 Ağustos'ta Kabil'e girdiğinde, Pul-e-Charki cezaevinde yatan çok sayıda IŞİD ve El Kaide mahkumunu serbest bırakmıştı.
Öte yandan IŞİD-K, Taliban'ı birçok konuda suçluyor. Taliban'ın cihat hedefinden saptığını düşünen IŞİD-K militanları, Amerikalılarla masaya oturmak için savaşmaktan vazgeçtiklerini söylüyor.
Afganistan’da hakimiyet kurmak isteyen Taliban’ın yanı sıra IŞİD-K hem bölgede hem de uluslararası anlamda eylemlerini gerçekleştiriyor.
TALİBAN VE IŞİD-K SAVAŞI
IŞİD-K’nın şimdiye kadar gerçekleştirdiği saldırıların çoğu İran sınırındaki Şii nüfusu hedef aldı. Taliban militanlarının kendisine tehdit oluşturmadığını düşündüğü IŞİD-K ile çatışmayacağı düşünülüyordu. Ancak iki örgüt, Ocak 2015'te birbirlerine karşı savaş ilan etti.
Taliban, Ekim 2015'te özel bir savaş kuvveti oluşturarak, IŞİD-K'nın olduğu Nangarhar, Farah, Helmand ve Zabul gibi eyaletlerde eylemlerini gerçekleştirdi.
2019 yılında IŞİD-K'nın yenildiğini duyuran Afgan ordusu, bazı uyuyan hücrelerden saldırılar yapılabileceğini edebileceğini söyledi. Ardından IŞİD-K, Mayıs 2020 tarihinde Kabil'de, yine Şiilerin çoğunlukta olduğu bir hastaneye saldırı düzenleyerek 25 kişiyi öldürdü. Aralarında bebek, hamile ve yeni doğum yapan kadınlar da vardı.
Kız çocukların gittiği okullara ve kadınların olduğu hastanelere saldırı düzenleyen IŞİD-K’nın daha çok hamile kadınları ve hemşireleri hedef aldığı biliniyor.
ABD IŞİD-K’YA KARŞI TALİBANLA İŞ BİRLİĞİNDE
ABD, 2019 yılında Taliban'la görüşmelere başladı. Bu dönemde IŞİD-K'nın eylemlerini ABD'ye de genişletebileceğinden korkan Washington’ın, IŞİD'e karşı mücadelede Taliban ile iş birliği yaptığı öne sürüldü.
14 Ocak'ta açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanlığı, "Afganistan ve Pakistan Talibanlarının eski üyelerince kurulduğu bilinen IŞİD-Horasan örgütünü yabancı terör örgütleri listesine aldığını" açıkladı. Ardından yaklaşık 20 yıldır Afganistan’da olan ABD’nin IŞİD haricinde IŞİD-K ile de savaşması için gerekli yasal düzenlemeler yapıldı.
IŞİD-K bu sırada Şiilere, BM personeline, ABD güçlerine, gazetecilere ve Afganistan'daki büyükelçiliklere karşı birçok saldırı düzenledi.