Kim Jong-un nükleerden geri adım atmıyor
Kıtalararası balistik füze denemesiyle dünyayı alarma geçiren Kuzey Kore, testlere devam edeceğinin sinyalini verdi. Devlet Başkanı Kim Jong-un, “ezici ve durdurulamaz” bir askeri güç yaratacaklarını vurguladı.
Ukrayna’daki savaş tüm dünyada savunma endişesi yaratırken, Kuzey Kore de füze denemelerine ve sert açıklamalara ara vermeden devam ediyor.
Devlet medyası KCNA’nın aktardığına göre, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, “ezici ve durdurulamaz” bir askeri güç yaratmanın sözünü verdi. 24 Mart’ta gerçekleştirilen kıtalararası balistik füze denemesinde yer alan yetkililerle bir araya gelen Kuzey Kore lideri, “Ancak mükemmel isabet yetenekleriyle ve kimsenin durduramayacağı ezici bir askeri güçle donatıldığınızda bir savaşı önleyebilir, ülkenin güvenliğini garanti edebilir ve emperyalistlerin tüm tehditlerini ve şantajlarını kontrol altına alabilirsiniz” ifadelerini kullandı.
Kim ayrıca Kuzey Kore'nin daha güçlü saldırı araçları geliştireceğini ve ülkesinin "nükleer saldırı caydırıcılığını daha güçlü hale getireceğini" söyledi.
KCNA’nın haberinde, Kuzey Kore'nin askeri araçlarını modernize etmesi kapsamında yeni lansmanlar gerçekleştirebileceği ve bir nükleer cihaz denemesi yapabileceği belirtildi.
KUZEY KORE’DEN “CANAVAR FÜZE” DENEMESİ
Geçen hafta perşembe günü gerçekleştirilen füze denemesi, Kuzey Kore’nin 2017 yılından bu yana ilk kıtalararası balistik füze (ICBM) testiydi. Aynı zamanda Kuzey Kore’nin bu yıl gerçekleştirdiği 12. füze testi olarak kaydedildi.
Yaklaşık 25 metre uzunluğunda olduğu düşünülen Hwasong-17 (Korece Mars anlamına geliyor) adlı füze, Kuzey Kore’nin en uzun menzilli silahı. Pyongyang, füzenin Kore Yarımadası ile Japonya arasındaki sulara inmeden önce 67 dakikalık sürede maksimum 6 bin 248 kilometre irtifaya çıktığını ve bin 90 kilometre yol kat ettiğini bildirdi.

Japon yetkililer, füzenin Hokkaida’daki Oşima bölgesinin 150 kilometre batısına düştüğünü açıkladı.
İlk kez Ekim 2020’de görücüye çıkan Hwasong-17, analistler tarafından “canavar füze” olarak adlandırılıyor. Ayrıca füzenin standart bir yörüngede, dik test açısından daha düz bir şekilde ateşlenmesi durumunda, ABD anakarasında ve ötesinde herhangi bir yere ulaşmak için yeterli olan mesafeye (15 bin kilometre) ulaşabileceği belirtiliyor. Uzmanlar, bu büyüklükte ve menzilde füzelerin birden fazla nükleer başlık taşıyabileceğine de dikkat çekiyor.
Geçen hafta perşembe günü gerçekleşen testin ardından cuma günü fırlatma öncesinin gösterildiği bir video yayınlandı. Washington Post gazetesinin yazarlarından John Hudson da Kuzey Kore devlet televizyonunun yayınladığı görüntüleri sosyal medya hesabında paylaştı. Kim’in videodaki görüntüleri, 1986 yapımı “Top Gun” filmindeki Tom Cruise’a benzetildi.
This North Korean state media video of Kim Jong Un is next level pic.twitter.com/o6Sdds7Bla
— John Hudson (@John_Hudson) March 25, 2022
Devlet medyası videoda füzeyi "güçlü bir caydırıcı" olarak nitelendirdi. Ayrıca, “Devletimizin güvenliğini ihlal etmeye çalışanın bedelini çok ağır ödeyeceği açıkça belirtilmelidir” ifadeleri kullanıldı.
Beyaz Saray, Kuzey Kore’nin ICBM testinin ardından kınama yayınladı. Basın Sekreteri Jen Psaki, "Kapılar diplomasiye kapanmadı, ancak Pyongyang'ın istikrarsızlaştırıcı eylemlerini derhal durdurması gerekiyor" açıklamasını yaptı.
Güney Kore ise Kuzey Kore'nin yeraltı nükleer test sahasındaki tünelleri yenilediğine dair işaretler tespit edildiğini bildirdi. Hükümet yetkilisi Lee Jong-joo, Kuzey Kore'nin nükleer denemesinin uluslararası güvenliğe "ciddi bir tehdit" oluşturacağını ve derhal müzakerelere dönülmesi gerektiğini söyledi.
KIM YONG-UN UKRAYNA SAVAŞINI NASIL DEĞERLENDİRİYOR?
Kuzey Kore'nin son ICBM testini gerçekleştirmesinden bu yana geçen beş yıl içinde hem bölge siyaseti hem de uluslararası siyaset değişti. Rusya-Ukrayna savaşının yanı sıra ABD-Çin rekabetinin yoğunlaşması ve Güney Kore'nin yeni Cumhurbaşkanı Kuzey Kore siyasetini de yakından ilgilendiren konular arasında yer alıyor.
Kim Jong-un, uzun süredir devam eden Güney Kore-ABD ittifakını bozmak istiyor. Güney Kore’ye karşı güvenlik tehdidi yaratarak ikili arasındaki Karşılıklı Savunma Antlaşması üzerinden böyle bir etki yaratmaya çalıştı. Ancak uzmanlar, Ukrayna’daki savaş ile Kuzey Kore’nin bu anlamda daha fazla cesaretlendiğini söyledi.
Diğer yandan, mayıs ayında göreve başlayacak olan Güney Kore’nin yeni lideri Yoon, Kuzey Kore konusunda daha sert bir tutum sergileyerek, ICBM testleri ve Koreler arası gerilimin artması için zemin hazırlıyor.
Güney Kore ve Japonya başta olmak üzere ülkeler, Kuzey Kore’nin nükleer denemelerine yönelik yaptırımların artırılmasını istiyor. Ancak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin iki daimi üyesi olan Rusya ve Çin’in Kuzey Kore konusunda yaklaştığı ve konseyin geçmişte olduğu gibi ICBM testine yönelik karşı cephe oluşturmasının mümkün olmadığı düşünülüyor.
Kim'in askeri teknolojilerini geliştirmek ve Washington üzerindeki baskıyı artırmak için yakın zamanda başka bir ICBM testi gerçekleştirebileceği tahmin ediliyor. Yaptırımlara rağmen gücünü artırmaya devam ettiği mesajını vermek isteyen Pyongyang hükümeti, Ukrayna nedeniyle dağılan ABD’nin ilgisini de sıcak tutmak istiyor.