Hindistan'daki tartışmalı "isyana teşvik yasası" askıya alındı
Hindistan Yüksek Mahkemesi, muhalefeti bastırmak için kullanıldığı söylenen ve sömürge döneminden kalan “isyana teşvik yasasını” askıya aldı.
Hindistan’da sömürge döneminden kalan “isyana teşvik yasası”, Yüksek Mahkeme kararıyla askıya alındı.
19. ve 20. yüzyılın başlarında İngiliz yönetiminden bağımsızlık isteyen Hintli siyasi liderlere karşı kullanılan yasanın daha sonra demokratik olarak seçilen hükümetler tarafından bir baskı aracı olarak kullanıldığı eleştirisi yapılıyordu.
Hindistan Yüksek Mahkemesi, yasa kapsamında yeni dava açılmasını engelledi ve mevcut davaların ise durdurulmasını istedi. Muhalefet liderlerinden Kapil Sibal, Hindistan genelinde devam eden 800’den fazla “isyana teşvik” davası olduğunu ve 13 bin kişinin yasa kapsamında hapiste olduğunu kaydetti.
Yerel kaynakların aktardığına göre, son on yılda hükümeti eleştiren 405 kişi aleyhine açılan davaların birçoğu, 2014 yılında Başbakan Narendra Modi’nin iktidara gelmesinin ardından gerçekleşti.
Modi hükümetinin yasayı inceleyerek yeniden değerlendireceği belirtildi. Ancak yasanın tamamen kaldırılması veya düzenleme yapılarak yürürlüğe sokulması konusunda belirsizlik sürüyor.