Güney Afrika, İsrail ile diplomatik ilişkileri kesme yolunda ilerliyor
Güney Afrika, İsrail ile diplomatik ilişkilerin kesilmesini gündeme getirdi. Pretorya hükümeti, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları ile ilgili Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) başvuruda bulundu.
Güney Afrika’nın iktidar partisi Afrika Ulusal Kongresi (AUK), yaptığı açıklamada, Pretorya’daki İsrail elçiliğinin kapatılmasına ilişkin parlamentoya sunulan bir önergeyi destekledi. Africa News, bir ateşkes gerçekleşene kadar elçiliğin kapalı kalacağını aktardı.
Mecliste muhalefet partisi Ekonomik Özgürlük Savaşçıları (EÖS) tarafından 16 Kasım Perşembe günü verilen önerge, “Filistin halkıyla dayanışma için” İsrail ile diplomatik ilişkilerin kesilmesini teklif eden bir maddeyi de içeriyor.
İsrail’deki diplomatlarını kasım ayı başında geri çağıran Güney Afrika, önergeyle eş zamanlı olarak Netanyahu hükümetinin Gazze'de savaş suçları işlediği gerekçesiyle UCM’ye başvuruda bulundu.
Katar’daki üst düzey ziyareti sırasında konuya ilişkin açıklamada bulunan Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa, “Güney Afrika olarak dünyadaki diğer birçok ülkeyle birlikte İsrail hükümetinin bu eylemiyle ilgili Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne başvuruda bulunduk. Orada savaş suçları işlendiğine inandığımız için bu başvuruyu yaptık. Elbette HAMAS'ın daha önce gerçekleştirdiği eylemleri kabul edilebilir görmüyoruz ancak aynı şekilde şu anda devam etmekte olan eylemleri de kınıyor ve bunların UCM tarafından soruşturulması gerektiğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.