Gıdanın sonu mu geldi?

İklim krizi ile birlikte ekosistemdeki değişiklikler üzerine çalışan bilim insanları, bazı böcek türlerinin yüzde 50 oranında azaldığına dikkat çekerek "Yedi buçuk milyar insanı böcekler olmadan besleyemeyiz" uyarısı yaptı.

Nature dergisinde yayınlanan yeni bir çalışmada; aşırı arazi kullanımı, kimyasal böcek ilaçları, gübre kullanımı, hayvancılık, küresel ısınma ve bölgesel problemler nedeniyle böcek ekosisteminde yaşanan çöküşü ortaya çıkardı. 

İklim krizi ile yüksek yoğunluklu tarım arasındaki ilişkiyi inceleyen bilim insanları, ilk kez açık bir bağlantı keşfetti. Bağlantıların endişe verici olduğunu belirten uzmanlar, bu etkilerin yüksek görüldüğü bölgelerde şimdiden yaklaşık yüzde 50 oranında düştüğünü ve tür sayısının yüzde 27 azaldığını belirledi.

Araştırmanın başyazarı University College London'dan Charlotte Outhwaite, bulgulara yönelik açıklamasında; "Böceklerin yerel ekosistemler, tozlaşma ve gıda üretimindeki önemli rolü göz önüne alındığında, bu bulgular endişe verici. Böcekleri kaybetmenin sonucu insan sağlığını ve gıda güvenliğini kaybetmek" dedi.

Sussex Üniversitesi'nden Biyoloji Profesörü Dave Goulson ise CNN'den Rachel Ramirez'e yaptığı açıklamada, "Ürünlerimizin dörtte üçü böceklerin tozlaştırmasına bağlı" vurgusu yaparak "Tahıllar bozulmaya başlayacak. Çilek gibi gıdalar olmayacak. Yedi buçuk milyar insanı böcekler olmadan besleyemeyiz" ifadelerini kullandı. 

Outhwaite, elde edilen bulguların buzdağının yalnızca görünen yüzü olabileceği korkusunu dile getirirken araştırmacıların; 20 yıllık sürecin verileri ile birlikte altı binden fazla lokasyonda, kelebek, güve, çekirge ve arıların yanı sıra 'yusufçuk' böceklerini özenle takip etmesi dikkat çekti. 

İklim krizini önlemeye yönelik hazırlanan Birleşmiş Milletler (BM) raporunda, dünyadaki ekosistemlerin insanların yaşam biçimlerine de bağlı olduğunun altı çizilmişti. 

Reading Üniversitesi'nden Uygulamalı Ekoloji Profesörü Tom Oliver, "Kalan böceklerin ekosistem işleyişini desteklemeye devam edip etmeyeceği veya sonunda kaybolup kaybolmayacakları hala ucu açık bir soru. Ancak ihtiyatlılık ilkesine göre, ekosistemin çöküşünü deneyimleyerek öğrenmememiz için şimdi harekete geçmek" ifadelerini kullandı.