Geleceğin iddialı projesi: Yüzen devletler
Fütüristlerin bir gün dünyanın yaşanmaktan çıkacak bir yer olabileceği öngörüleri insanoğlunu yıllardır alternatif bir yaşam alanı aramaya itiyor. Teknoloji, yatırım ve sınırları aşmak denilince dünyada ismi ilk akla gelen insanlar arasında yer alan milyarder girişimci Peter Thiel’in bu kapsamda geliştirdiği ütopik bir projesi var. Thiel ‘‘yüzen devletler’’ projesiyle okyanus üzerinde birçok bağımsız devlet kurmak ve 2050’de projesini tamamlamak istiyor. Peki bu projeyle ne amaçlanıyor?
Gezegenimizde yaşanan küresel ısınma, kaynaklarımızın hor şekilde kullanılması ve fütüristlerin bir gün dünyanın yaşanmaktan çıkacak bir yer olabileceği öngörüleri insanoğlunu yıllardır alternatif bir yaşam alanı aramaya itiyor. Aslında 1967’den bu yana yaşayan bir fikir olan yüzen devletler kurmak, şimdilerde, PayPal ve Facebook'un ortak kurucusu, Silikon Vadisi'nin serveti 1,5 milyar dolara ulaşan milyarder yatırımcısı Peter Thiel’in hayallerini süslüyor.
PROJE 2050’DE TAMAMLANACAK
Her ne kadar Thiel’in bu projesi, Elon Musk’ın insanoğlunu 'gezegenler arası bir ırk' olarak ayırma hayalinden daha gerçekçi görünse de, yıllardır bu türden ülke ya da devlet ütopyalarına uygulamada pek rastlanmadı. Ancak son dönemin sınır tanımayan ve hayal gücünü zorlayan yatırımcılarından biri olarak anılan Peter Thiel, bu hayali gerçekleştirmeye çok yaklaştı. Projesinin ilk evresi tamamlandı ve bir şehir inşa edildi.
Ancak Thiel için bu kadar yaklaşmış olmak önemli değil. Çünkü milyarder yatırımcının asıl amacı 2050 yılına kadar bunun gibi yüzen bağımsız devletleri çoğaltmak ve bir zincir halinde birbirlerine bağlamak. Böylece dünya üzerinde alternatif bir yaşam alanı oluşturulmuş olacak ve yeni kaynalar sağlanacak.
YÜZEN DEVLETLER İLE NE AMAÇLANIYOR?
Teknoloji, yatırım ve sınırları aşmak denilince dünyada ismi ilk akla ilk insanlar arasında yer alan Thiel’in bu yüzen devlet projesi aynı zamanda devletlerin müdahaleci uygulamalarından uzak, herkesin istediği gibi yaşayacağı son derece özgürlükçü bir hayat planı içeriyor.
Herkesin başkasına müdahale etmeden kendi istediği gibi yaşayacağı tam bir demokratik yapı öngörülüyor. Bunun yanı sıra sosyal güvenlik, asgari ücret gibi şeyler de olmayacak. Bu mikro devletler birbirlerine özel bir iletişim şebekesiyle bağlı olacak.
DEVLETLER BM TARAFINDAN TANINACAK MI?
Öte yandan bu projenin birde uluslararası ve hukuki boyutu var. Bu yeni devlet yapısının Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanınması gerekiyor ancak işin bu yönü şimdilik oldukça meçhul görünüyor.
BU PROJEYE NEDEN İHTİYAÇ DUYULDU?
Bilişim ve teknoloji alanında çalışmalarıyla tanınan Türk gazeteci ve yazar Serdar Kuzuloğlu, geleceğe yönelik öngörüleriyle adından sıklıkla söz ettiren Hamza Yardımcıoğlu’nun Youtube kanalında yaptığı bir açıklamasında, Thiel’in bu projesini değerlendirdi. İnsanoğlu olarak bize tanınan imkanları hoyratça kullandığımızı söyleyen Kuzuloğlu’na göre, ‘‘Bir gün, küresel bir felaket yaşanacak ve fütüristlerin de öngördü gibi dünya yaşanamaz bir hal alacak. Ancak özellikle bu imkanları sağlayanlar bütün bunlardan en az etkilenecek kişiler olacak’’ dedi.
‘‘Olanlar bunlar komplo teorisidir diyenlere olacak’’ diyerek sözlerini sürdüren Kuzuloğlu, ‘‘Dünyanın çok zengin insanlarının birçoğu Yeni Zelanda’da olan ve adı sanı geçmeyen barınaklar, sığınaklar inşa ettiler. İçlerinde senelerce kendi kendine yetebilecek; su, oksijen ve gıda üreten tesisleri var. Yeni Zelanda vatandaşlığı alıyor tüm bu zenginler, çünkü küresel bir kıyamette en son etkilenecek yer orası diye biliniyor. Öte yandan milyarderlerin üzerinde durduğu farklı projelerde var. Peter Thiel’in yüzen devlet projesi bunlardan yalnızca biri. Peter Thiel’in bu devleti yapay adalardan oluşacak ve ‘açık sularda kendi kanunları olacak. Thiel’in, yalnızca teknolojinin ideolojisiyle yönetilen çok enteresan bir alternatif bir yaşam alanı oluşturma projesi ve daha fazlası yaşanacak. Bunun nedeni ise dünya nüfusunun artması ve kaynakların artık insanlar için yeteli olmayacak olması. Aslında tüm bu hazırlıkların nedeni bunlar’’ ifadelerini kullandı.