Fransa’daki gruplar dini ve kültürel baskı ile karşı karşıya
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron “İslam’a dayalı bölücülükle mücadele” adı altında bir konuşma gerçekleştirdi. Macron konuşmasında, Fransa içinde eğitim veren yabancı ülke vatandaşlarına ve kurumlara yönelik açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin de aralarında bulunduğu pek çok Müslüman ülkenin Fransa’daki eğitim kurumları kapatılıp, eğitmenleri sınır dışı edilebilir. Fransa’daki reformdan ülkedeki Türk vatandaşları nasıl etkilenecek?
Emmanuel Macron "İslam'a dayalı bölücülükle mücadele" konuşmasında, yurt dışından gelen imam uygulamasına son vereceklerini açıkladı. Ayrıca gelecek eğitim yılından itibaren yabancı dil eğitimi için yurt dışından gelen öğretmenler de artık Fransa'da eğitim veremeyecek. Macron’un aldığı karardan, Fransa’da çok sayıda camide görev yapan Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne (DİTİB) bağlı imamların ve Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı Türkçe ve Türk Kültürü öğretmenlerinin etkilenmesi bekleniyor.
Mulhouse kentinde faaliyet gösteren dernek yöneticileriyle bir araya gelen Macron, burada basın açıklamasında bulundu. Macron, "Toplumun bir kısmı İslam adına yeni siyasi proje geliştirmek istiyor." ifadesini kullanarak, ülkede laiklik konusunda sorun yaşanmadığını ancak laikliğin bir dine karşı yapılacak "savaş" için araç olarak kullanılmaması gerektiğini söyledi. "Bizim düşmanımız ayrılıkçı fikirler, Fransa Cumhuriyetini terk etmek isteyenler ve yasalara uymayanlar. Bir din adına Fransa Cumhuriyeti ile bağın koparılmak istenmesi kabul edilemez. Bununla mücadele edilmesi gerekiyor." diyen Macron, İslam'ı hedef alan bir planı olmadığını dile getirdi.
ALINAN KARARDAN HANGİ ÜLKELER ETKİLECEK
Macron yönetiminin hayata geçireceği söz konusu reform projesi kapsamında başta Türkiye, Cezayir ve Fas olmak üzere yabancı ülkelerin finanse ettiği imamlara son verilip, yerine Fransa’da eğitim almış, Fransızca bilen ve Cumhuriyet ilkelerine bağlı imamların göreve getirilmesi hedefleniyor. Dolayısıyla hali hazırda Fransa’da düzenli olarak görev yapan 150’si Türkiye’den ve 120’si de Cezayir’den olmak üzere 300’e yakın yabancı imam görevini kaybetmekle karşı karşıya. Öte yandan Ramazan ayı esnasında özel olarak gönderilen imamların da artık kabul edilmeyeceği belirtildi.
Fransa’da eğitim veren pek çok ülkeden öğretmen var. Türkiye, Cezayir, Hırvatistan, İspanya, İtalya, Fas, Portekiz, Sırbistan ve Tunus'tan gelen dil öğretmenleri toplam 80 bin öğrenciye ders veriyor. Fransız devlet okullarında verilen bu derslerin bu şekilde devam edemeyeceğini vurgulayan Macron, ülkeye gelen yabancı öğretmenlerin büyük bir kısmının Fransızca bilmemesi ve Fransa Eğitim Bakanlığı'nın bu derslere müdahale etme imkanının olmamasının böyle bir karara sebep olduğunu açıkladı.
SÖZ KONUSU REFERANDUMUN TÜRKİYE’YE ETKİLERİ
2018 ve 2019 yılları arasında Fransa’da radikal İslam ile mücadele gerekçesiyle toplam 15 cami, 12 dernek ve 4 okul kapatıldı. Kapatılan okullara değinen Macron, ülkedeki okullarda 80 bin öğrenciye "ana dil ve kültürü eğitimi" (ELCO) kapsamında yabancı dil derslerin verildiğini belirterek, "Fransa Cumhurbaşkanı olarak Cumhuriyetin okullarında devletin kontrol sağlayamadığı derslerin verilmesi beni rahatsız ediyor. Müfredat konusunda bir kontrol sağlayamıyoruz ve bu bir sorun." şeklinde konuştu. Bu derslerin bitirilmesi için Tunus, Türkiye, Fas ile aylardır müzakere yapıldığını aktaran Macron, "Bu dersleri veren öğretmenler kontrole tabi tutulacak. Bu öğretmenler Fransızca konuşmalı, yasalara uymalı ve ders müfredatı kontrol edilecek." ifadesini kullandı.
“Yabancı dillerde uluslararası eğitim” sistemine geçiş yapılması gerektiğini belirten Macron, bu konuda 8 ülke ile anlaşmaya varıldığını ancak Türkiye ile anlaşamadığını belirtti. Söz konusu reformun uygulanmasına Eylül 2020 itibariyle başlanacak. Bu doğrultuda anlaşılan ülkeler belirlenen standartlar çerçevesinde eğitim vermeye devam edecek. Anlaşmaya varılamayan tarafların ise Fransa içindeki eğitim faaliyetlerin son verilecek. Türkiye ile anlaşmanın sağlanmadığını belirten Macron, eylül ayına kadar anlaşma sağlanamazsa Türkçe derslerini kendilerinin sağlayacağını dile getirdi.
Fransa’daki reform hareketinin ülkede yaşan 6,7 milyon yakın Müslüman’ın ve 700 bine yakın Müslüman Türk’ün hayatını etkilemesi muhtemeldir. Türkiye ile anlaşmanın neden imzalanmadığına dair Ankara’dan henüz herhangi bir açıklama gelmedi ama Fransa yönetimi reform kararında kesin duruyor. Dolayısıyla Fransa’da yaşayan 700 bine yakın Türk’ün dini ve kültürel eğitimleri Fransız eğitmenler tarafından verilmesi gündemde.
Söz konusu reform kararı Fransa’da yaşayan yabancı Müslüman toplulukları ciddi oranda etkileyecektir. Macron yönetimi bu yabancı toplulukları kontrol etmenin peşine düşerek, dini asimilasyonun önünü açtı. İmamların ve yabancı dile öğretmenlerin Fransız olacak olması, farklı etnik grupların ve dinlerin özgürlüklerin kısıtlanması ve kültürel erozyona uğraması demektir. Nitekim Fransa, bu reform kararı ile yabancı toplulukların eğitimlerini kontrol altına alacakken, kendi kültürünü de empoze etmenin yolunu açmış olacak.