Fransa Korsika'ya tam bağımsızlık verecek mi?
Korsika'da Korsika Ulusal Kurtuluş Cephesi'nin sembol isimlerinden Yvan Colonna'nın hapishanede dövülmesinin ardından hayatını kaybetmesi halkın sokaklara dökülmesine neden olmuştu. Macron'un 'özerklik' mesajı seçimler öncesinde sokakların boşaltılmasında etkili olsa da Korsikalılar 'tam bağımsızlık' için tetikte.
Fransa’nın Akdeniz’deki en önemli üssü olan Korsika cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde Korsika Ulusal Kurtuluş Cephesi üyesi ve cinayet hükümlüsü Yvan Colonna’nın ölümünün ardından sokak olayları ile karışmıştı.
Colonna’nın kaldığı cezaevinde 2 Mart’ta öldüresiye dövülmesinin ardından komaya girmesi, ada genelinde protestolar ile karşılanmış ve 77’si polis olmak üzere 100’den fazla kişi yaralanmıştı.
Henüz seçim turunu tamamlamamış olan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, protesto gösterilerinin şiddetinin artması üzerine yaptığı açıklamada, Korsika'ya özerklik verilebileceği mesajı yayınlamıştı.
Macron, 24 Nisan’da yapılan seçimlerde rakibi Marine Le Pen’i geride bırakarak yeniden seçildi. İç siyasette iklim krizi, Ukrayna savaşı ve özellikle de haziranda yapılacak olan parlemento seçimleri ile birlikte Korsika da Macron’u bekleyen öncelikli konular arasında.
YVAN COLONNA İSMİ NEDEN ÖNEMLİ?
Korsika'nın başkenti ve Napolyon Bonapart'ın doğum yeri olan Ajaccio'nun kuzeyindeki küçük sahil kasabasında dünyaya gelen Colonna, 'Cargèse'in Çobanı’ olarak anılıyordu. Korsika milliyetçiliğinin sembol isimlerinden olan Colonna, 1998 yılında Corse-du-Sud valisi Claude Érignac'a düzenlenen suikasttan hüküm giydi.
Sosyalist Parti Ulusal Meclisi’nin eski bir üyesi olan Jean-Hugues Colonna’nın oğlu olan Yvan Colonna, ilk gençlik yıllarında katıldığı Korsika Ulusal Kurtuluş Cephesi ile birlikte birden fazla eylemde yer aldı.
Aralık 2007’de ömür boyu hapis cezası alan Colonna, Kamerunlu bir mahkum olan Franck Elong Abi tarafından ‘Hz. Muhammed’e hakaret ettiği’ gerekçesi ile dövülmesinin ardından üç hafta komada kaldı. Hastanede tedavi altına alınan 61 yaşındaki Colonna, 21 Mart 2022’de hayatını kaybetti.
Colonna’nın hastaneye kaldırılması haberi Korsika’da büyük tepki ile karşılanırken sokaklara dökülen halk polis ile çatıştı.
Görgü tanıklarının ifadelerine rağmen Colonna’nın tutuklanması ve ardından ölümü, Korsika halkının onu ‘şehit’ olarak görmesinde en etkili neden oldu.
Colonna destekçileri, cenaze törenindeki semboller ve mesajlarıyla da Fransa gündemine damga vurdu.
Macron, daha önce de Korsika halkına olayın detaylıca araştırılacağına dair birden fazla söz vermişti. Fransız İhtilâli’ne kadar askeri yönetim ile yönetilen Korsika’da bugün hala 40 yaş altı kendini ilk olarak ‘milliyetçi’ tanımlıyor.
Geçmişte yaşanan olayların ardından 2021 bölgesel seçimlerinde Korsikalıların yüzde 68’inin özerklik ve bağımsızlık için oy kullanmasına rağmen 2017 yılı cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Macron’un yüzde 51 oyuna karşılık Marine Le Pen’in yüzde 48 oy oranına ulaşmasını sağlayanların aynı kişiler olması oldukça dikkat çekici.
Macron ile birlikte İçişleri Bakanı Gérald Darmain de seçim öncesinde Korsika halkına sonrasındaki röportajlarında yalanladığı ya da yanıtlamaktan kaçındığı ‘özerlik’ sözleri verdi. Fakat uzmanlar, Korsika’daki kaos ve hayal kırıklığının Fransa’nın geleceğine dair önemli ipuçları barındırdığına inanıyor.
Paris - Ajaccio müzakeresinin ileri bir tarihe ertelenmesi ada halkı tarafından tepki ile karşılanırken Fransa’da Éric Zemmour ve Marine Le Pen destekçileri ‘vali’ suikastine karıştığına inandıkları bir ismin üzerinden ‘özerklik’ vadedilmesini de tehlikeli görüyor.
MACRON'UN ÜZERİNDEKİ BASKI ARTIYOR
Bordeaux Üniversitesi’nden Thierry Dominici RTL radyosunda katıldığı bir programda, Colonna’nın ölümünün ardından yaşanan ayaklanmaya ilişkin soruya, “özellikle genç Korsikalıların bastırılmış öfkesini ve milliyetçi özlemlerini açığa çıkaran bir kıvılcım” yanıtını verirken Fransa'nın merkezi hükümetine karşı baskı yapan tek halk Korsikalılar değil.
Fransa’da Korsika dışında Britanny ve Alsace’de başlayan halk hareketleri Korsika kadar geniş bir kitleye yayılmayı başaramasa da ülkedeki politikacıların tedirgin olmasına yetti.
Fransa’ya bağlı Yeni Kaledonya ve Polinezya gibi denizaşırı bölgelerin yapılan referandumların ardından çeşitli özerklikler elde etmesi, önce Korsika’ya ve ardından da Korsika’dan cesaret alan Fransız Guyanası’nda etkili oldu.
Tüm Korsika halkı tam bağımsızlığı desteklemese de Fransız halkında durum beklenenden çok farklı. Yakın tarihli bir IFOP anketine göre, Fransız halkının yarısından biraz fazlası Korsika’nın tam bağımsızlığını destekliyor.
Aşırı sağcı adaylar Korsika’nın özerkliğine ya da tam bağımsızlığına şiddetle karşı çıkarken sol partiler referandumdan yana politikaları ile destek topluyor. Fransa’da en büyük fikir ayrılıklarının yaşandığı Korsika, Macron’un üzerindeki baskının da her geçen gün artmasına neden oluyor. Haziran ayında parlamento seçimlerinde sandalye sayısını artırmak için politik hamlelerini bir bir açıklayan Macron’un seçim öncesi sözü hatırlayıp hatırlamayacağı da özellikle merak konusu.