Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunu artırdı
Fitch Ratings, geçen sene Türkiye'nin kredi notu görünümünü 'Negatif' olarak belirtmişti. 2023 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararıyla atanan yeni ekonomi ekibinin hedeflediği istikrarlı ve geleneksel para politikası doğrultusunda ilerlemeleri ardından Kuruluş, kredi notunu 'Negatif'ten Durağan'a revize etti.
Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin Uzun Vadeli Yabancı Para İhraççı Temerrüt Notunun (LTFC) Görünümünü Negatif'ten Durağan'a revize etti ve Türkiye’nin kredi notunu 'B' olarak onayladı.
Türkiye'nin kredi notu, geleneksel (ortodoks) politikalar benimsemeye ve ülkenin döviz rezerv tamponlarını yeniden oluşturmaya başlayan yeni bir ekonomi ekibinin atanmasının ardından Fitch Ratings yetkilileri tarafından yükseltildi.
Kuruluş tarafından kredi notu görünümünün durağana revize edilmesi, kısa vadeli makro-finansal istikrar risklerini azaltan ve ödemeler dengesi baskılarını hafifleten daha tutarlı bir politika izlenmesini sağlıyor.
YENİ ATANAN EKONOMİ EKİBİ KREDİ NOTUNA ETKİLİ OLDU
Türkiye’nin kredi notunun yükselmesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, faiz oranlarını ana para politikası aracı olarak yeniden uygulamaya koyması ve artan bütçe açığını kontrol altına almayı hedefleyen yeni bir ekonomi ekibi ataması etkili oldu.
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası haziran ayından bu yana politika faizini 1650 baz puan artırarak yüzde 25'e çıkardı.
Banka, mevduat ve kredi faizlerinin ana politika faizinin üzerine çıkarılmasına yönelik hedefler belirliyor. Bu hedefler finansal düzenlemelerdeki değişikliklerle desteklenerek enflasyon beklentileri ve çekirdek enflasyonun kontrol altına alınmasını amaçlıyor.
Fitch Ratings uzmanları, Merkez Bankası’nın politika faizini 2023 yılı sonuna kadar yüzde 35'e çıkaracağını, 2024 yılında da bu seviyede kalacağını öngörüyor ve para politikası sıkılaştırmasında belirsizlik yaşandığını ifade ediyor.
Bloomberg’in aktardığına göre, Fitch Ratings Kıdemli Direktörü Erich Arispe’nin basına yapmış olduğu konuşmada, “Merkez Bankası’nın para politikası araçlarından faizi kullanmaya başladığını gözlemledik. Belirsizlik konusunda azalma olduğunu görüyoruz. Türkiye makroekonomik dengesizlikleri giderebilmek için şu anda daha geleneksel araçları kullanıyor. Daha önce belirsizlik ortamı vardı ve büyümeyi önceleyen bir politika uygulanıyordu. Ancak yine de bazı belirsizlikler devam ediyor” dedi.
Fitch Ratings, Türkiye’nin brüt uluslararası rezervlerinde mayıs ayının ortasından bu yana gözle görülür bir toparlanma olduğunu vurguladı ve 2023 sonuna kadar 115 milyar ABD dolarına ulaşacağını kaydetti.
Kuruluş, Türkiye’nin 2024'te istikrarlı kalacağını, mevcut dış ödemelerin rezerv kapsamının yüzde 3,2’ye ulaşacağını tahmin ediyor.
Uzmanlar, Türkiye ekonomisindeki büyümenin 2023 yılının sonunda yüzde 4,3'e ulaşacağını ve 2024'te yüzde 3,0'a yavaşlayacağını öngörüyor.
Öte yandan ekonomistler ülkedeki iç talebi, tüketimi, yatırımı ve ihracatı yeniden dengede tutma amacıyla para politikası araçları üzerinden sürdürülebilir kılmaya çalışıyor.
TÜRKİYE EKONOMİSİ İSTİKRARLI POLİTİKALARINI SÜRDÜRÜYOR
Fitch Ratings yetkilileri; Türkiye’nin mart yerel seçimlerinden sonra refah düzeyinin artırılması amacıyla politika teşviklerini gevşetmesi, deprem yaralarının yeniden sarılması için yüksek bir bütçe ayrılacağı ve iyileşen dış talep nedeniyle ülkenin tutarlı bir politikayı sürdüreceğini öngörüyor.
Türkiye’nin istikrarlı ve ortodoks politikalarına dikkat çeken Arispe, “Yeni ekonomi yönetimi, uzun vadeli zorluklarla başa çıkabilecek isimlerden oluşuyor. Büyümeden feragat etmeden enflasyonu düşürmeye odaklanılması belirsiz bir ortam oluşturuyor. Önümüzdeki dönemde parasal sıkılaştırma ne kadar hızla devam edecek bu önemli olacak. Türkiye ile ilgili risk algısının değişip değişmediğini takip edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Kredi Derecelendirme kuruluşu; seçim öncesi teşviği ve şubat depreminin yeniden inşa maliyeti üzerinden 2023 yılında merkezi hükümet açığının Gayri Safi Yurt içi Hasıla'nın (GSYİH) yüzde 5,3'ün üzerine çıkacağını tahmin ediyor ve Ankara hükümetinin GSYİH'yı yüzde 3'ün altında tutmayı planladıklarını öngörüyor.
Finansal açıdan Türkiye'nin istikrarına katkı sağlayacak atamalardan dolayı memnuniyetini vurgulayan Direktör Arispe, "Belirsizlik konusunda azalma olduğunu görüyoruz. Yeni ekonomi yönetimi zorluklarla başa çıkabilecek isimlerden oluşuyor" açıklamalarında bulundu.
Fitch Ratings, Türkiye’nin, Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) üç yıl boyunca 51 milyar Amerika Birleşik Devletleri (ABD) doları yatırım taahhüdü de dahil olmak üzere Orta Doğu ortaklarından önemli miktarda finansman kabul ettiğini ve bunun yaklaşık 8 milyar ABD dolarının devlete getiri sağlayacağını bildirdi.
Bu açıklama sonrasında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, X adlı sosyal medya platformunda yaptığı paylaşımda, “Dünya Bankası'nın paha biçilmez ortaklığını ve Türkiye'nin ekonomik kalkınmasına yönelik güçlü bağlılığını takdir ediyoruz. Bu, BAE'nin daha önce açıkladığı yaklaşık 51 milyar dolarlık üç yıllık yatırım planına ek olarak geliyor. Böylesine önemli bir dış finansmanın mevcudiyeti, şüphesiz programımızın başarılı bir şekilde yürütülmesini artırmaktadır” dedi.