Elon Musk’ın yeni projesi; NeuraLink
Tesla Motors ve SpaceX şirketlerinin kurucusu Güney Afrikalı iş insanı Elon Musk, uzun süredir üzerinde çalıştığı ‘Neuralink’ projesini kamuoyuyla paylaştı. Musk’un projesine göre doğrudan insan beynine yerleştirilebilen kablosuz bir cihaz sayesinde akıl okumak mümkün olabilecek.
Tesla Motors ve SpaceX şirketlerinin kurucusu Güney Afrikalı iş insanı Elon Musk, Kaliforniya Bilimler Akademisi'nde gerçekleşen bir etkinlikte iki sene önce başlattığı ‘’Neuralink’’ projesinde yaşanan gelişmeleri paylaştı. Musk, insan beynini bilgisayar arayüzüne bağlamanın yollarını aramak için kurduğu NeuraLink adlı şirketinin geliştirdiği cihazı insan beyninde denemek üzere ABD’deki düzenleyicilere başvurduğunu açıkladı. Musk’un açıkladığına göre doğrudan beyne yerleştirilebilen kablosuz bir cihazla teorik olarak ‘akıl okumak’ mümkün olabilecek.
NeuraLink, özellikle felçli hastalar için teknolojik çözümler geliştirmeyi hedefliyor. Musk ise nihai amacın "insanüstü bilinç" olduğunu vurguluyor. Ayrıca Musk’ın söylediğine göre sistem, daha önce beyniyle bilgisayarı kontrol edebilen bir maymun üzerinde denendi ve olumlu sonuç alındı.
Yapay zekayla birleşme
NeuraLink’in geliştirdiği cihaz, saç telinden daha ince esnek ipliklere bağlı ve üç binden fazla elektrot içeren küçük bir çubuktan oluşuyor. Aynı zamanda beyne enjekte edilen ve insan saçından daha ince olan bu iplikler, nöronların aktivitesini belirliyor. Bu kablosuz implant, beyne bir robot tarafından yerleştiriliyor. Böylece insan beyni doğrudan bilgisayarla iletişim kurabiliyor. Şirkete göre bu sistemin avantajı, beynin belirli bölgelerini hedef almak için kullanılabilmesi. Musk’a göre söz konusu sistem sayesinde cerrahi işlemler daha güvenli hale gelebilecek.
Elon Musk konuyla ilgili yaptığı sunum sırasında, hemen insanların beynini ele geçirebilecek sinirsel bir bağcık elde edilemeyeceğini, bunun uzun ve zorlu bir süreç olduğundan söz etti. Musk aynı zamanda projeyi yapay zekayla birleştirmenin sinyallerinide verdi. Bu durum geçmişte yapay zekanın insan ırkını yok edebileceğini öne süren Elon Musk’ın, “En ılımlı yapay zeka senaryosunda bile insanlar geride kalacak. Bant genişliği yüksek makine arayüzü sayesinde yapay zekayla birleşme ihtimalimiz olabilir. Beyni bir arayüze bağlamak, beyinde yeni bir ‘süper zeka’ katmanı oluşturabilir” sözlerini akıllara getirdi.
Bu bağlamda NASA’da yapay zeka uzmanı olarak çalışan ve Musk’ın etkinliğine katılan Krittika D’Silva’da, NeuraLink projesinin epilepsi ve Parkinson hastalığı gibi bazı ciddi hastalıkları çözüme kavuşturabilecek bir adım olarak nitelendirdi.
Söz konusu projeyi geliştirmek ve yeni projelere imza atmak isteyen Elon Musk, şu anda 100 kadar çalışanı olan şirkete yeni bilimciler almak istediğini de açıkladı. Etkinliğin soru-cevap bölümünde Musk, NeuraLink’in cihazının maymunlarda test edildiğini, hayvanın beyni vasıtasıyla bilgisayarı kontrol edebildiğini söyledi. Şirketin bir sonraki hedefi; ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nden onay aldıktan sonra cihazı insanlarda test etmeye başlamak ancak sistemin beyin aktivitesini nasıl aktardığını ya da cihazın beyin hücrelerini nasıl uyardığına dair bir açıklama henüz yapılmadı.
İnsanlar üzerinde deney
İnsanlar üzerinde deneylerin başlayabilmesi için ABD Gıda ve İlaç Düzenleme Kurumu'nun onayı gerekiyor. Onay gelir ve Musk'ın şirketi vadettiği başarıya ulaşabilirse Parkinson ya da epilepsi gibi hastalıklara da önemli bir tedavi geliştirilmiş olabilir. Neuralink projesinin baş beyin cerrahı Dr.Matthew McDougall’da bu konuda, insanlar üzerindeki klinik çalışmalara 2020 yılında başlamak istediklerini açıkladı. İlk deneylerin omurilik felci yaşayan hastalar üzerinde olması ve dört bu hastaların beyinlerine dört adet Neuralink cihazı yerleştirilmesi bekleniyor. Elon Musk, Neuralink projesini ‘varoluşsal tehdit’ olarak tanımladığı yapay zekanın insan zekası karşısında üstün gelmesini önlemek amacıyla başlattığını söylüyordu. Yapay zekayı avantaja çevirmek istediğini belirten Musk, “Bunun oldukça iyi bir amacı var, hastalıkları tedavi etmek ve insanlığın geleceğini güvence altına almak” ifadelerini kullandı.
Elon Musk sınırları zorlamaya devam ediyor
NeuraLink, sinirsel arayüz geliştiren tek şirket değil. Teknoloji girişimcisi Bryan Johnson tarafından kurulan Kernel adlı şirket de ‘insanın kavrama gücünü kökten iyileştirip genişletecek’ şeyler geliştirmeye çalışıyor. Elon Musk’ın girişimlerinin çoğu, günümüzde mümkün olan şeylerin sınırlarını zorlamaya çalışıyor. Mesela SpaceX şirketi Mars’a seyahatler düzenlemek için çalışırken Boring Company adlı şirketi Los Angeles’ta tüneller inşa ediyor. Hyperloop projesi ise seyahat tecrübesini yeniden inşa etmek için çalışıyor.