Dünyada düzensiz göç dalgası büyüyor
Göç: insanların vatandaşı olduğu ülke ya da yerleşim alanından çeşitli toplumsal, ekonomik, eğitimsel ya da sosyal sebeplerden dolayı ayrılarak yeni bir yerleşim alanı edinmesi ya da vatandaşlık almasıdır. Peki, dünya üzerinde en çok hangi ülke hangi sebeplerle göç alıyor?
Günümüz dünyasında insanlar vatandaşı olduğu ülke ya da yerleşim alanından çeşitli toplumsal, ekonomik ve sosyal sebeplerden dolayı ayrılarak yeni bir yerleşim alanına göç ediyor. Bazı ülkeler düzensiz göçe karşı kısıtlayıcı yasalar çıkararak nüfuslarını korumaya alıyor. Bazı ülkeler ise yaşadıkları iş gücü sorunları sebebiyle ülkelerine yönelik göçü teşvik ediyor.
1-AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ
Birleşmiş Milletler'in 2020 verilerine göre; Amerika Birleşik Devletleri 50,6 milyon göçmen ile dünyanın en fazla göç alan ülkesi. 1965’ten bu yana göç alma oranı yüzde 400 artan ABD, aynı zamanda göçün en zor olduğu ülke olarak kabul ediliyor. Mayıs ayında ABD’nin düzenlediği yeni göç yasasıyla (Madde 42) şartlar katılaşmış, Meksika göç ajansının verilerine göre Amerika-Meksika sınırında 27 bin göçmen ülkeye girememişti.
2-ALMANYA
ABD’nin ardından 15 milyonu aşkın göçmen sayısı ile en fazla göç alan ülke Almanya. Doğum-ölüm oranına bakıldığında; Almanya’daki doğum oranının az olması ve ülke nüfusunun yaş ortalamasının 45’in üzerinde olması ülkede genç nüfus ihtiyacı doğuruyor. Bu gibi sebeplerle Almanya İçişleri Bakanlığı, ‘Nitelikli Göç Yasası’ üzerinde çalışıyor. Puan sistemi ile nitelikli istihdam sağlamayı hedefleyen Almanya; üniversite mezunlarına, minimum iki yıl deneyimli meslek sahiplerine ve 45 yaş altına ‘birer puan’ vererek göçü kolaylaştırıyor.
3- SUUDİ ARABİSTAN
Özellikle Orta Doğu’dan yoğun göç alan Suudi Arabistan; 13,5 milyon göçmene sahip olarak listenin üçüncü sırasında yer alıyor. 36 milyonu aşkın nüfusa sahip olan Suudi Arabistan için 13.5 milyon göçmenin oldukça önemli bir sayı olduğu gözlemleniyor.