Doku mühendisliğini nedir? Doku Mühendisliği neden önemli?

Günümüzde Doku Mühendisliği birçok tedavi yönteminde kullanılmaktadır. Tıpta son nokta olarak görülen doku mühendisliği nedir? Doku mühendisliği hangi tedavi yöntemlerinde kullanılmaktadır?

DOKU MÜHENDİSLİĞİ NEDİR?

Doku mühendisliği, hasar oluşan ya da işlevsel ve yapısal olarak yeterlilik sağlayan dokuları en mükemmel hale getirmeyi amaçlayan bir bilim dalıdır. İlk işlem olarak, küçük bir doku parçasından hücreler toplanır. Hücreler toplandıktan sonra laboratuvar ortamında çoğaltılmaya başlanır. Bundan sonra ise, doku mühendisliğinde, dokuyu oluşturabilecek işlevsellikteki doku iskeletleriyle birleştirilir. Böylelikle hibrid bir sistem oluşturulmuş olur. Doku iskelesi, vücuda uygulanacak olan dokunun, vücuda uyum sağlayana kadar kullandığı geçici bir yer olma görevini üstlenir. Biyobozunur bir yapıya sahip olan doku iskelesinde, vücuda uygulandıktan bir süre sonra erime meydana gelir. Son aşamada ise doku iskeleti yok olur ve doku olması gerektiği gibi maksimum performansa ulaşarak görevini uygulamaya başlar.

“Mühendislik ve yaşam bilimlerinin ilkelerini, doku işlevini veya bütün bir organı restore eden, koruyan veya geliştiren biyolojik ikamelerin gelişimine uygulayan disiplinler arası bir alan” tanımı doku mühendisliği hakkında yapılmış ilk tanım olarak kabul ediliyor. Bu tanımı yapanlar ise Dr. Langer ve Vacanti isimli kişiler olarak biliniyor.

TASARLANMIŞ DOKU NEDİR?

Skafoldun hastaya implantasyonundan önce implante edilen, insan hücrelerine sahip olan bir iskelenin kullanılmasıyla oluşturulan dokuya “Tasarlanmış doku” denilir. Burada hücrelerin kaynağı farklılaşır. Ancak tercih edilmiş olan kaynaklar, hastanın kendi hücreleri kullanılarak herhangi bir bağışıklık tepkisi sorununu önlemek için hastadan türetilen hücrelerdir.

İŞLENMİŞ DOKULAR HANGİ HASTALIKLARIN TEDAVİSİNDE KULLANILIR?

Doğal dokunun hasara uğradığı ya da tahrip edildiği yerlerde klinik olarak doku mühendisliği uygulanabilmektedir. Ortopedik cerrahi, Abdominal cerrahi ve Gastroin cerrahi klinik prosedürler arasında bulunmaktadır.

Günümüz itibariyle klinik prosedürlerde yaygın olarak doku mühendisliği kullanılmaktadır. Dünyadaki en başarılı doku mühendisliği çalışması Dr.Stephen Badylak’ın bulguları olarak kabul edilmektedir. Dr. Stephen Badylak’ın geliştirdiği teknoloji, 500.000’den fazla hastanın tedavisinde kullanılmıştır.

Başta ABD olmak üzere ülkemizde de doku mühendisliği üzerine önemli çalışmalar yapılıyor. Doku mühendisliği, yetkili kişiler tarafından tıpta gelinen son nokta olarak değerlendiriliyor. Özellikle hayvanlar üzerinde çeşitli yöntemler kullanılarak, hastaların tedavi olması için yeni teknolojiler geliştiriliyor.