Dijitalleşme dünyayı nasıl şekillendirecek?

Modern dünyada teknolojinin gelişiminde çığır açan yeni tip koronavirüs (Covid-19) ülkelerin ekonomik ve sosyal hayatını şekillendirmeye devam ederken, yeni meslek dalları ve yeni dünya düzeni ile birlikte yeni sorular da beraberinde geldi. Dijitalleşmenin önündeki engeller neler? Liderler dijitalleşme için ne yapmalı? Şirketler nasıl dijitalleşebilir? Bütün bu sorular, önümüzdeki günlerde netlik kazanırken siber tehditler de gündemde. İşte, yeni dünya düzeninin anahtar kavramları...

2000’li yılların başından bu yana dijital gelişmeler baş döndürücü bir hızla ilerlemeye devam ediyor. Dijital dönüşüme ayak uyduran sektörler başarıları ve kazançları ile gündemden düşmezken, modern teknolojiler dijital dönüşümün en büyük yardımcılarından biri olmaya devam ediyor. 

2015 yılından sonra hız kazanan dönüşüm trendi, bankacılık, eğitim, sağlık, ithalat - ihracat ve teknoloji şirketlerini içerisine alarak kendisine alan açmaya ve yeni meslek dallarıyla birlikte dünya nüfusunun büyük kısmını domine etmeyi başardı.

Hizmet sektörü, inşaat sektörü, sosyal alanların kontrolleri dijital dönüşümün dışında kalırken, modern yaşam biçimi haline gele ‘çevrimiçi’ uygulamalar soru işaretlerini de beraberinde getirdi. 

Huawei ile birlikte bulut sisteminin tüm datalarını elinde bulunduran Çin ve dataların işlenmesi noktasında yapay zekanın yönlendirmesi ile toplumlara yeni yaşam formaları oluşturan başta Facebook olmak üzere teknoloji devleri hem eleştirildi hem de milyonlarca kullanıcıyı bünyesine katmaya devam etti. 

2016 yılında yapılan Dijital Dönüşüm Güvenliği Anketi, iş dünyasında küresel boyutta hız kazanan dönüşüme bakış açısını gösterirken, anket sonuçlarına göre katılımcıların yüzde 75’i çalışanların üretkenliğini artırmak amacıyla teknolojinin yardımını olumlu bulurken, yüzde 85’i güvenlik nedeniyle dijital dönüşüme temkinli yaklaştı.

Üstelik dünya genelinde dijital dönüşüme temkinli yaklaşılmasının nedeni bununla da sınırlı değildi. Küresel çapta kullanıcılar, ülkelerin güvenlik birimleri ile işbirliği içerisinde çalışan dijital teknolojilerin aksamaya uğrayacağını düşünüyordu. 

Kişisel verilerin ön plana çıktığı platformların bu bilgileri ülkelerin istihbarat birimleri başta olmak üzere global şirketlerle paylaştığına dair ortaya çıkan anlaşmalar ise kullanıcıların dijitale dönüşen yaşama direncinin de ana nedenlerinden birisini oluşturuyordu.

Söz konusu ankete katılan katılımcıların yüzde 96’sı, dijital teknolojilerin korunmasında öne çıkan zorlukları; kaynak eksikliği, güvenlik ihlali riski, güvenlik ve çalışan verimliliği arasında doğru dengeyi bulamama ve kontrol kaybı olarak görülüyor. 

2020 yılına gelindiğinde ise Çin’in Wuhan kentinde tespit edilmesinin ardından dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Covid-19), ülkelerde hemen her sektörde dijital dönüşümü neredeyse zorunlu kıldı. 

Ülkelerde virüsle mücadele kapsamında uygulanan sokağa çıkma yasağı, ekonominin ve özellikle virüsün yayılmasını engellemek amacıyla paranın karantina altına alınması dijital para birimlerinde de sıçramaya neden oldu.

Harcamalar online sistemlere kayarken, IDC’nin yaptığı açıklamaya göre, Dijital Dönüşümle birlikte çevrimiçi harcamaların 2020 – 2023 yılları arasında 7.4 trilyon dolara yaklaşacağı sonucu ile aslında şaşırtmadı. 

Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 22 farklı ülkede, rastgele seçilen 1.550 küresel kuruluş lideri ve BT karar vericilerinin Veri Yönetimi ve Korumaya yönelik yaklaşımları incelenerek.hazırlanan 2020 Veeam Veri Koruma Trendleri Raporu, kuruluşların yüzde 95’inin ortalama ortalama 117 süre beklenmedik kesintilerin yaşandığı ortaya çıktı.

Kuruluşlar, verileri koruma stratejilerinin önümüzdeki günlerde önemli rol oynayacağını ve bu noktada yapılacak araştırmalara ayrılacak fonların artırılması gerektiğini fark ederken; siber tehditlerin özellikle 2021 yılına damga vurması bekleniyor. 

LİDERLERİN ODAKLANMASI GEREKEN 4 ALAN NE?

Darwin’in 1809’da literatüre kazandırdığı "Ne en güçlü olan tür hayatta kalır, ne de en zeki olan.Değişime en çok adapte olabilendir, hayatta kalan” sözleri günümüzde önem kazanırken, dijital dönüşümün hız kazandığı modern dünyaya uyum sağlamak isteyen liderlere öneriler şöyle; müşteri odaklılıkta liderlik için yatırım yapılması, teknoloji için ortak bir dil ve yayın oluşturulması, ilerlemeyi destekleyecek bir vizyon için araştırmaktan vazgeçmeyin, verilerinizin korunması için alınacak tedbirleri bizzat yönetin. 

2020 yılı dünya için bir ‘dönüşüm’ yılı olurken, dijitalin beraberinde getireceği ekonomik sistemin çarklarını da yine dijital paralar döndürecek.

Şirketlerin dijitale uyumu doların yerini alacak olan altının yükselmesinde önemli rol oynarken, kripto madenciliği önümüzdeki günlerin en öne çıkan meslekleri arasında yerini alacak.

Dijital dönüşüme uyum sağlayan, bulut sistemindeki verilerini kendine has koruma programlarıyla gizlemeyi başaran, siber saldırılardan en az hasarla çıkan, finansmanını dijital paraya adapte edebilen ve bütün bunları dünya geneline yayabilen her şirket ve devlet modern dünyanın liderliğinde söz sahibi olacak.