Covid-19 sonrası işleri robotlar mı devralacak?

Covid-19 pandemisi sonrasında, dünyada birçok şeyin eskisi gibi olmayacağı ve yeni bir dünya düzeninin kurulacağı sıklıkla ifade ediliyor. Yaklaşan bu yeni döneminin teknolojik açısından bir devrim niteliğinde olacağı ve robotların hayatımızın her alanında yer edeceğine yönelik öngörüler var. Peki bu öngörüler ne kadar gerçeği yansıtıyor? Yapay zeka geleceğimizi elimizden alabilir mi?

 olacağını belirteCovid-19 pandemisi sonrasında, hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı ve yeni bir dünya düzeninin kurulacağı sıklıkla ifade ediliyor. Yaklaşan bu yeni döneminin teknolojik açısından bir devrim niteliğinden Mastercard’dan Khalid Eligibali, virüs süresince her sektörün olumsuz etkilenemediğini özellikle, e-ticaret ve otomasyon sektörlerinin yükselişte olduğunu söyledi.

Ev eğlencesi yayını yapan platformlarında bu süreçte tüketiciler tarafından tercih edildiğinin altını çizen Eligibal, canlı etkinliklerinin sonunun gelebileceği sinyallerini verdi.

CANLI ETKİNLİKLER BİTİYOR MU?

Öte yandan Filipinler'de de mezuniyet törenine katılamayan öğrenciler için uzaktan görüntülü katılıma imkan sağlayan robotlar aracılığıyla tören düzenlendi. Öğrenciler, son teknoloji ürünü robotlar sayesinde düzenlenen çevrimiçi törenle diplomalarını alabildi. Robotun yüz kısmındaki tablet üzerinde görüntüleri yer alan öğrenciler, mezuniyet elbisesi giydirilmiş robotlar aracılığıyla sırasıyla yetkililerden mezuniyet belgelerini aldı. Dünyanın önde gelen eğlence ve etkinlik üreticileri arasında yer alan Production Resource Group’un CEO’su Jere Harris, bu robotik gelişmelere dair açıklamalarda bulundu.

Canlı etkinliklere ilginin azalacağına ve belkide tamamen yok olabileceğine yönelik açıklamalarda bulunan Harris şöyle konuştu;

 "Bir şirket olarak ve yaptığımız şeye bakarak, bütün dünyamız durma noktasına geldi. Haftada ortalama 15 ila 20 milyon dolar gelir elde ederiz. Hepsi bitti. İnsanlara ya da tüm dünyaya izin vermek zorunda kaldık. Restoranlar ve barlar açılacak ve bir çeşit sosyal mesafe uygulayabilecek. Bir Batılı tiyatro prodüksiyonunu ya da Broadway gösterisini sosyal mesafeyle yürütmek imkansız. Ekonomik olarak, her koltuğu birbirinden ayırsanız bile imkansız.

Bence bu hepimizi değiştirecek. Şirketi iyi bir noktaya götürecek çünkü artık olaylara farklı açıdan bakacağız. Akış için çok daha fazla fırsat görüyoruz. Bugünkü teknolojiyle çok şey başarabilirsiniz ve bu, bazılarının daha kolay bir şekilde başarabileceğimiz çok fazla şey olduğunu fark etmesini sağlayabilir."

Robotlarla gerçekleştirilen mezuniyet töreni

 

KORONAVİRÜS ROBOTLARIN YÜKSELİŞİNE NEDEN OLDU
 
Dünyada insan etkileşimi en düşük seviyede tutulurken, makineler boşluğu giderek daha fazla doldurmaya hazırlanıyor. Robotlar ve otomasyon, bazı şirketlerin sosyal mesafeyle uyumunun ayrılmaz bir parçası haline geldi. Sahada daha az insan var. Botlar, her şekil ve büyüklükte şirketler için, temizlik, raf stoklama ve teslimatta hızlı bir şekilde önemli bir yer elde etti.

Örneğin, Güney Kore'nin Daejeon kendinte robot baristalarla hizmet vermeye başlayan bir kafe ve Japonya’da bir otelde misafir karşılamaya başlayan, ayrıca temizlik hizmetlisi olarak görev yapan robotlar var. 

Teknoloji uzmanları, Covid-19 döneminde dünyanın birçok ülkesinde farklı alanlarda görülmeye başlayan bu robotların, 'yeni normal' yöneminde artacağını ve bundan sonraki süreçte hayatımızın bir parçası haline geleceğini öngörüyor.