Sigara içenler koronavirüse yakalanmıyor mu?

Kısa sürede tüm dünya ülkelerini etkisi altına alan ve yüz milyonlarca insanın hayatını etkisi altına alan Covid-19’a ilişkin her geçen araştırma sonuçları yayınlanıyor. Virüsün insan vücuduna verdiği zararlar araştırılırken, öte yandan virüse karşı direnci artırmanın da yolları aranıyor. Paris’teki bir hastane virüse karşı nikotinin koruyucu potansiyeli olduğunu ileri sürdü. Peki sigara içenler virüse yakalanmıyor mu?

Çin’de ortaya çıkan ve kısa sürede tüm dünya ülkelerini etkisi altına alan yeni tip koronavirüs, yüz milyonlarca insanın toplumsal hayattan izole olmasına yol açarken, 3 milyondan fazla kişinin enfekte ve 217 binden fazla kişinin de hayatını kaybetmesine neden oldu. Covid-19’a karşı aşı çalışmaları pek çok ülke ve kurum tarafından yürütülürken, virüsün insan vücudu üzerindeki etkileri de araştırılıyor.

Covid-19’a yakalanmış ve sağlığına kavuşmuş olan bireyler üzerinde virüsün neden olmuş olabileceği hasarlara ilişkin araştırmalar yapılırken, aynı zamanda aşı çalışmalarında sağlığına kavuşmuş olan bireyler hayati öneme sahip. Yeni tip koronavirüsün ciğerler, beyin ve diğer organlar üzerinde hasar bıraktığı araştırmalar sonucu elde edildi. Öte yandan virüsün kanın pıhtılaşmasına neden olduğu dolayısıyla da kan dolaşımının engellediği de gerçekleştirilen son çalışmalar neticesinde gün yüzüne çıktı.

A: Koronavirüsün verdiği zarar - B: Covid-19 öncesi

 

Koronavirüsün insan vücudu üzerinde bıraktığı hasarlar araştırılırken, sağlıklı bireylerin virüse yakalanmaması için yapılması gerekenler de dair de araştırmalar gerçekleştiriliyor. Virüsle mücadelede en önemli nokta sosyal izolasyonun sağlanması ve alınan tedbirlere uyulmasıdır. Diğer taraftan virüse karşı vücudun direnci de önemlidir. Dolayısıyla bağışlık sisteminin güçlü olması ve immune sistemini güçlendirecek gıdalar tüketilmesi salgın döneminde yapılması gerekenlerden. Virüsle sağlıklı yöntemlerle mücadele etmenin yolları araştırılırken Paris’te gerçekleştirilen bir araştırma sigaranın virüse karşı koruma sağlayabileceğini iddia etti.

SİGARA İÇENLER KORONAVİRÜSE YAKALANMIYOR MU?

Her yıl ortalama sekiz milyon kişinin sigaradan hayatını kaybettiği düşünüldüğünde, geçtiğimiz günlerde yapılan ve sigara içenlerin Covid-19 hastalığına yakalanma oranının daha az olduğu sonucunu ortaya koyan araştırma şaşkınlık yarattı. Paris'teki Pitié-Salpêtrière Hastanesinde yapılan araştırma 'içme statüsünün SARS-CoV-2 enfeksiyonuna karşı koruyucu bir faktör olarak göründüğü ve nikotinin Covid-19'a karşı potansiyel bir önleyici etken olabileceğine' dikkat çekti.

Academie des Sciences'ta yayınlanan araştırma, Covid-19 testi pozitif çıkmış ve hastanede tedavi gören 350 kişi ile tedavisi hastane dışında devam eden 130 vaka üzerinde yapıldı. Araştırmada bu kişilerin sadece yüzde 5'inin sigara içtiği tespit edildi. Öte yandan nikotinin Covid-19’a karşı koruyucu bir yanı olduğuna dair tezler ABD ve Çin’de geçen aylara ileri sürülmüştü. Geçtiğimi Mart ayında ise Çinli araştırmacıların yaptığı bir çalışma New England Journal of Medicine'de yayınlandı. Bin kişi üzerinde yapılan çalışma sigara içenlerin sadece 5'te birinin salgına yakalandığını gösterdi.

Aynı araştırmada nikotinin sigara bağımlılığına neden olduğunu ve sigara içmenin sağlık için ciddi bir tehlike olduğu da belirtildi. Ancak söz konusu araştırma Covid-19 ile nikotin tüketimi ilişkisi konusunda kafa karışıklığına neden oldu. Zira hem Dünya Sağlı Örgütü (DSÖ) uzmanları hem de bağımsız araştırmalar sigara içmenin Covid-19’a yakalanma riskini artıracağını dile getiriyor.

UZMANLAR ARAŞTIRMANIN AKSİNE GÖRÜŞ BİLDİRDİ

Sigara her yıl milyonlarca insanın hayatını kaybetmesine neden oluyor. Dolayısıyla araştırmanın sonuçları elbette ki diğer araştırma kurumları ve kuruluşlar tarafından destek bulmayacaktır. Nitekim DSÖ’ye göre sigara içenlerin enfeksiyon kapma riski daha yüksek. "Sigara içme eylemi, ellerin (enfekte olmuş eller) dudaklar ile temasta olması demek bu da virüsün elden ağza taşınması ihtimalini yükseltiyor." diyor Dünya Sağlık Örgütü.

Örgütün açıklamasında ayrıca şu noktalara dikkat çekiliyor:

*Nargile gibi birçok kişi tarafından paylaşılan içme alışkanlıkları Covid-19 hastalığının yayılmasını kolaylaştırır. *Özellikle akciğer rahatsızlığı olanlar için sigara alışkanlığı ciddi hastalığa neden olabilir. *Oksijen ihtiyacını artıran ya da vücudun oksijeni uygun bir şekilde kullanım kapasitesini düşüren durumlar kişinin sağlığını ciddi riske atmakta ve zatürre gibi hastalıklara sebep olmaktadır.

Araştırmalar aynı zamanda 2012 yılında baş gösteren MERS salgını sırasında sigara içenlerde, içmeyenlere oranla ölme riskinin daha yüksek olduğuna dikkat çekildi.

SİGARA İÇENLER RİSK GRUBUNDA

Paris'teki Pitié-Salpêtrière Hastanesinde yapılan araştırmayı ve nikotinin koruyucu potansiyeli olduğunu ileri süren diğer araştırmaları gözden geçirdiklerini belirten DSÖ yetkilileri, sigara içenlerde Covid-19 hastalığını daha ağır seyrettiğini dile getirdi. Ayrıca yapılan açıklamada "Nikotin bandına ihtiyacı olan kişiler, sadece sigarayı terk etmek isteyen kişilerdir" denildi.

Pitié-Salpêtrière Hastanesinin araştırması ve DSÖ’nün açıklamalarının ardından pek çok ülke ve kurum nikotinin kullanımında artış yaşanmaması için önlemler aldı. Avrupa Hastalıkları Kontrol Merkezi (ECDC) mart ayında yayınladığın bildirisinde sigara içenlerin Covid-19'a karşı 'riskli gruptan' oldukları uyarısı belirtildi.

İngiltere'den Ulusal Sağlık Sistemi Vakfı tarafından yapılan açıklamada da sigara içenlerin Covid-19 hastalığına karşı risk grubu içinde oldukları dile getirilirken, açıklamada "Eğer sigarayı bırakmak istiyorsanız, bu çok iyi bir fırsat" denildi.

Fransa Sağlık Bakanlığı'ndan konuyla ilgili yapılan açıklamada ise sigara içenlerin virüse yakalanma oranının daha yüksek olmadığı, ancak bu kişilerde sigaradan kaynaklı ciddi sağlık sorunlarının baş gösterebileceği uyarısı yapıldı. Fransa, söz konusu araştırma sonrası nikotin satışına sınırlama getirmişti.