Teknoloji ve otomotiv sektöründe çip krizi büyüyor
Elektronik ve otomotiv sektörü, çip üretimindeki kriz nedeniyle taleplere yetişemiyor. Dünyada yaşanan çip krizinin etkileri giderek tüm sektörlere yayılmaya başladı. Apple ve Samsung gibi birçok büyük teknoloji firması üretimlerinin ertelerken, ABD ve Japonya ise sorunun üstesinden gelebilmek için işbirliği yapacağını açıkladı.
Her gün kullandığımız bilgisayarların kalbi olarak nitelendirilen çiplerle ilgili küresel çapta kriz yaşanıyor. Kripto para madencilerinden, oyun tutkunlarına kadar son yıllarda ekran kartlarına yoğun talep oldu. Öte yandan, 100’den fazla mikro işlemcinin bulunduğu yeni model otomobillerde de çiplerin tedariki konusunda problemler yaşanmaya başladı. Apple, Samsung ve Qualcomm gibi birçok büyük şirket, ardı ardına açıklamalar yaparak üretimlerinde ertelemeye gitti.
TALEP KARŞILANAMIYOR
Koronavirüs, dünyadaki birçok sorunda olduğu gibi çip krizinde de başrolde yer aldı. Başta kısıtlamalar nedeniyle evden çalışanlar olmak üzere birçok kişi bilgisayar ve diğer elektronik cihazlar satın aldı. Otomotiv sektörü ise kısıtlamaların başladığı ilk dönemlerde büyük bir düşüş yaşadı. Ancak stok yapmadan çalışan otomotiv üreticileri, 2020’nin ikinci yarısında beklenenden çok artan talebi karşılayamadı.
Analist Richard Windsor, çip üreticilerinin kapasitelerini zorladığını ve yeni bir tesis açmanın uzun sürdüğünü belirtti. Öte yandan Windsor, yaşanan çip krizinin en iyi ihtimalle temmuz ayında çözüleceğini söyledi. Krizle ilgili açıklama yapan bir çip üreticisi, siparişlere yetişemediklerini ve bir otomobil üreticisinin verdiği siparişin ancak 40 hafta sonra eline geçebildiğini ifade etti.
LİDER TAYVAN VE GÜNEY KORE
Çip üretiminde lider olan Tayvan ve Güney Kore, işlemci çiplerinin yüzde 83’ünü ve hafıza çiplerinin ise yüzde 70’ini üretiyor. Ekonomi Uzmanı Roy Green, “Petrol için OPEC neyse, çip üretiminde de Tayvan ve Güney Kore o” şeklinde değerlendirmede bulunarak, ABD'nin bu durumdan rahatsız olduğunu ifade etti. ABD’deki 15 senatör, Biden’a mektup yazarak iç piyasadaki üretimi teşvik etmesi yönünde çağrıda bulundu.
Üreticiler, çip üretimlerini artırmak yerine çip fiyatlarını yükseltmeyi tercih ediyor. AlixPartners isimli danışmanlık şirketi, otomotiv sektöründeki satış gelirlerinin yaklaşık 64 milyar dolar azalacağını tahmin ediyor. Uzmanlar, çip krizi nedeniyle bazı otomobil modelleri için bekleme sürelerinin uzayacağını ve bazı elektronik cihazları bulmanın da zorlaşacağını belirtiyor. Öte yandan, ucuzlaması beklenen ürünlerin giderek pahalılaşabileceği yönünde de tüketicilere uyarılarda bulunuluyor.
ABD VE JAPONYA İŞBİRLİĞİ
Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Kajiyama Hiroşi ve ABD'li mevkidaşı Gina Raimondo görüşerek, çip krizi konusunda neler yapılabileceğini tartıştı. Yapılan açıklamaya göre, dünyada birçok teknoloji devi şirket çip kriziyle mücadele ederken, ABD ve Japonya arasında krizle mücadele noktasında işbirliği yapıldı. Çiplerin tedarik zincirinde yaşanan problemlerin çözülmesi için birlikte çalışacak iki ülkenin liderleri 16 Nisan'da buluşacak.