Çin & Vatikan katolizmi parçalanıyor
Dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgınında her geçen gün vakalar artmakta ve bilim uzmanları ilaç şirketleriyle ortak bir şekilde salgına çözüm olacak aşıyı geliştirmek için çaba sarf ediyor. Bir yandan da siber korsanlar boş durmuyor. Aşıya dair sırları ele geçirebilmek için Çinli hackerlar Vatikan dahil olmak üzere sızma operasyonlarına devam ediyor. Bu durum Çin-Vatikan diplomatik ilişkileri nereye gidiyor? Detaylar haberimizde…
Dünyada Kovid-19 vaka sayısı bilinen verilere göre 60 milyona yaklaştı, virüsün neden olduğu hastalık yüzünden ölenlerin sayısı da 1,4 milyonu geçti. Yarışa dönüşen aşı geliştirme çalışmalarında pek çok ülke, aşı sırrını çalmak isteyen siber suçlularının saldırısıyla karşı karşıya. İstihbarat servislerinin bu sırrı korumak için ilaç şirketleri ve siber güvenlik uzmanlarıyla fikri mülkiyet savaşı içerisinde olduğu tespit edildi.
FİKRİ MÜLKİYET SAVAŞI NEDİR?
Rusya, İran ve Kuzey Kore’den devlet destekli bilgisayar korsanlarının, güvenlik uzmanlarının “fikri mülkiyet savaşı” yani fikri emek mücadelesi olarak tanımladığı şekilde korona virüs aşısının sırrını çalmak için ortak girişimlerde bulunduğu öne sürüldü. Başta İngiltere Ulusal Siber Güvenlik Merkezi olmak üzere pek çok Batılı ülkenin istihbarat servislerinin “en kritik varlıklarını” korumak amacıyla ilaç şirketleri, araştırma laboratuvarları ve siber güvenlik uzmanlarıyla birlikte perde arkasında “siber mücadele” verdiği bildirildi.
ÇİN VATİKAN’A DİJİTAL ORTAMDAN SIZDI!
Vatikan ve Pekin arasında diplomasi yürüten kuruluşları hedef alan bir hackleme kampanyasının açığa çıkmasından aylar sonra, bilgisayar korsanlarının operasyonlarına devam ettiği ortaya çıktı. Sızma eyleminin arkasında Mustang Panda isimli hacker grubunun olabileceğini öne süren siber güvenlik uzmanları, bu grubu ilk kez Temmuz aylarında zikretti. Grubun Covid-19 virüsüyle alakalı sızma operasyonları yürüttüğü tahmin ediliyor.
Proofpoint siber güvenlik şirketinin son yaptığı araştırmalara grup, fark edilmemek için tekniklerini kamufle etmek kötü amaçlı yazılım yerleştirme tekniklerini kullanıyor. Proofpoint’e göre hackerlar bu yılın başlarında, “RedDelta PlugX” adlı bir PlugX varyantı olan uzaktan erişim truva atını kullanarak diplomatik varlıkları hedef alırken, şimdi hedeflerinin peşinden gitmek için bir programlama dili olan Golang dilinde yazılmış yeni bir tür kötü amaçlı yazılım kullanıyorlar.